Díaz falla en el seu primer examen nacional davant Podem

Sumar aconsegueix tres escons i afronta turbulències internes després que IU s’hagi quedat fora de l’Europarlament

Díaz falla en el seu primer examen nacional davant Podem
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Els resultats de Sumar a les eleccions europees situen el partit de la Yolanda Díaz, vicepresidenta segona del Govern, al caire d’una Guerra Civil, davant un Podem que millora les expectatives inicials. Aquests comicis es presentaven per a les dues forces com el primer examen a les urnes en àmbit nacional sis mesos després de la seva ruptura. Les urnes situen Sumar en una posició de debilitat i un Podem que sembla tenir un sòl de votants amb la seva candidata, Irene Montero, com a líder fàctica de la formació. Dels sis escons que va aconseguir Unides Podem el 2019, Sumar ha aconseguit tres escons, mentre que els morats n’han obtingut dos.

Però la diferència és pírrica, amb tot just 240.000 vots de diferència entre les dues forces polítiques. Un balanç molt més igualat del previst inicialment en una mena de plebiscit a l’esquerra per al qual fa mesos que per tots dos es prepara. Sumar, que ha aconseguit un 4,5%, va partir amb enquestes que el situaven a la forquilla d’entre quatre i cinc diputats, mentre Podem –amb un 3,2%– semblava lluitar per materialitzar l’escó d’Irene Montero i n’ha aconseguit dos.

Però la campanya electoral ho ha canviat. El lideratge de l’exministra d’Igualtat, unit a la seva estratègia de reivindicar-se com la veritable esquerra davant l’"esquerreta" de Sumar, ha sigut efectiva. També sembla haver funcionat l’estratègia de Podem de llançar-se a buscar el vot sobiranista a Catalunya, on ha quedat lleugerament per sobre dels Comuns Sumar. En la candidatura de Díaz assumeixen que l’opció morada "ha anat a més" així que avançava la campanya. Tant és així que aquesta última setmana han intentat sacsejar-se la idea que aquests comicis mesuraven el seu pes real a l’esquerra.

El partit de Díaz ha patit en les últimes setmanes la pinça que li han fet PSOE i Podem, segons admetien des de la candidatura d’Estrella Galán en els últims dies. A més dels atacs que arribaven per la seva esquerra des dels morats, també li ha passat factura la crida al vot útil i a la mobilització que han fet Pedro Sánchez i el PSOE. La indefinició de l’espai ha castigat fortament el soci del Govern.

"Per responsabilitat"

Notícies relacionades

La posició de Yolanda Díaz després d’aquests resultats és d’extrema debilitat, al quedar fora de l’Europarlament el candidat d’Izquierda Unida, Manuel Pineda, que ocupava la quarta posició de la llista. El malestar a IU és màxim: mai abans en la seva història havia quedat sense representació al Parlament Europeu, ni durant l’etapa de Cayo Lara. En les anteriors europees, IU va aconseguir dos eurodiputats amb la candidatura d’Unides Podem. En aquesta ocasió, en canvi, van acceptar l’oferta de Sumar "per responsabilitat", per no dividir encara més l’espai, però conscients que, en cas d’haver-la rebutjat i presentar-se en solitari, haurien tingut opcions de poder aconseguir representació.

L’inesperat resultat a l’esquerra provoca ja fortes turbulències a Sumar, forçat a obligat a obrir un període de reflexió en un espai on les tensions internes s’han multiplicat en els últims mesos amb la resta de forces aliades. Yolanda Díaz ni tan sols va acudir a la seu triada per seguir la nit electoral, en el cèntric Espacio Larra. Dels cinc ministres de Sumar en el Govern, només hi van acudir dos: Ernest Urtasun i Sira Rego.