Feijóo obté una ajustada victòria tot i el seu focus en l’amnistia i la corrupció

Els populars guanyen de quatre punts, per sota de les seves expectatives, després de presentar les eleccions com un plebiscit contra Sánchez

Feijóo obté una ajustada victòria tot i el seu focus en l’amnistia i la corrupció

Pilar Santos

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va guanyar ahir les eleccions europees al PSOE de manera molt més ajustada del que pensava fa només dues setmanes. Alberto Núñez Feijóo i la seva cúpula van tornar a fallar en la gestió de les seves expectatives, com ja els va passar en les generals de l’any passat. Malgrat saltar dels 13 escons als 22 i vèncer el PSOE (20), no va guanyar el plebiscit que ell mateix va plantejar contra Pedro Sánchez. Els socialistes van resistir a les urnes (només van perdre 1 diputat) malgrat la llei d’amnistia, el cas Koldo i els negocis de Begoña Gómez, els tres temes en què el PP va basar la seva campanya.

L’"ara o mai" que van llançar els populars no ha calat del tot en els ciutadans i el partit de Feijóo va acabar afegint als seus 13 diputats els 8 de Ciutadans, que desapareix també del Parlament europeu, i només un de nou més (fins als 22). A la seu central, al carrer de Génova, l’ampolla, evidentment, es va veure mig plena. "Sempre que el PP ha guanyat unes eleccions europees ha guanyat les següents eleccions generals", va etzibar Feijóo passada la mitjanit entre aplaudiments de tot el seu comitè de direcció, la presidenta del PP de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i treballadors del partit. Els populars prefereixen oblidar que, al febrer, el mateix Feijóo va parlar de doblar el resultat (haurien d’haver sigut 26 escons) i d’aconseguir tal diferència sobre Sánchez que aquest es veuria obligat convocar eleccions generals.

La photo finish d’aquest 9J, després d’unes enquestes els últims dies que van tornar a inquietar al màxim la cúpula del PP, dona cert alleujament a Feijóo perquè, objectivament i malgrat les expectatives generades, va vèncer el PSOE per més de 700.000 vots (més del 4% de les paperetes). A Génova, a més, recorden que en les generals del 2023 aquesta distància del PP sobre el PSOE va ser només d’1,4.

El cap dels populars va celebrar el "cicle electoral de victòries", amb referència a la majoria absoluta de Galícia, al febrer, i la millora de resultats al País Basc i Catalunya, en els comicis de l’abril i el maig, respectivament. I per si algú es creu que l’ajustada victòria pot debilitar-lo, Feijóo es va veure ja competint contra Sánchez de nou i guanyant-lo: "Governarem després de les següents eleccions generals", va exclamar.

A Cuca Gamarra, número dos del PP, se li va poder preguntar minuts abans en una roda de premsa si continuarien demanant l’avanç d’aquests comicis, però no va ser clara. "És hora que Sánchez sigui conseqüent i adopti una posició d’acord amb el que avui estan dient els espanyols", va respondre. La número dos del PP va dir que aquest resultat és una ajuda perquè "el canvi arribi a Espanya" perquè els ciutadans han deixat els partits del Govern de la coalició (PSOE i Sumar) en el segon i cinquè lloc en el rànquing de votacions. Gamarra també va fer referència a la "derrota aclaparadora" de l’esquerra "a Espanya i tot Europa".

En el PP no volien comentar la irrupció de l’ultra Alvise Pérez (S’ha Acabat la Festa) que, la primera vegada que es presenta i només recolzat en les xarxes socials, va obtenir tres escons i el 4,5% dels vots. Fonts de la direcció dels populars sí que van sumar al seu bloc de "centredreta" el partit Vox (6 diputats, 9,6% paperetes) i van celebrar que aquesta aliança, contrària als pactes del PSOE amb els independentistes, arribi al 43,8% dels sufragis.

En clau interna

Notícies relacionades

El patiment dels últims dies de campanya amb les enquestes que donaven un empat tècnic, la fallada amb les expectatives i l’error de Feijóo de dir dilluns passat que estava obert a presentar una moció de censura contra Sánchez amb l’ajuda de Carles Puigdemont, van tornar a posar en tensió alguns territoris recelosos de l’estratègia del líder del PP i la resta de la seva cúpula de Génova.

Alguns dirigents autonòmics i alts càrrecs del partit mostren el seu desig que Feijóo "faci canvis" a l’equip per enfortir-se internament, perquè admeten en privat que creuen que Sánchez continuarà amb la legislatura tot el que pugui.