Junts reté un sol eurodiputat, tot i que encara lidera l’independentisme

Els postconvergents perden més de la meitat dels vots i guanyen a Girona i Lleida, mentre que Puigdemont millora la seva posició negociadora

Junts reté un sol eurodiputat, tot i que encara lidera l’independentisme
1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sensació agredolça a Junts amb els resultats de les eleccions europees a la mà. La candidatura liderada per Toni Comín va aconseguir retenir un sol eurodiputat a l’Eurocambra dels tres que ostentava i va perdre més de la meitat dels vots, a l’obtenir 430.904 paperetes davant el gairebé milió que li va atorgar la victòria el 2019. Però, malgrat la caiguda, el partit de Carles Puigdemont aconsegueix consolidar el seu lideratge dins del bloc independentista.

Quatre setmanes després de les eleccions catalanes, Junts va xifrar en un 18,02% els seus suports, davant el 14,82% d’ERC, que concorria en coalició amb EH Bildu i el BNG, i que, en el conjunt d’Espanya, vamantenir els tres europarlamentaris. A Catalunya, però, els republicans es van quedar a una distància de gairebé quatre punts, cosa que suposa prop de 80.000 vots.

Una diferència que deixa el partit de Puigdemont en una millor posició per a les negociacions que aquest dilluns prendran la directa al Parlament, amb la constitució de la Mesa i l’elecció de la seva presidència, que el partit vol que sigui independentista, malgrat haver perdut la majoria.

Context "difícil"

En el repartiment per províncies, Junts va guanyar a Girona i Lleida, però els socialistes van aconseguir una victòria folgada en les més poblades: Barcelona i Tarragona.

Notícies relacionades

La postconvergència atribueix el descens al cansament de l’electorat català, que fa menys d’un mes ja va acudir a les urnes. Així ho va assenyalar el mateix candidat en una compareixença des de la seu electoral de Junts a Brussel·les, acompanyat per Puigdemont, Jordi Turull i Laura Borràs. Comín va diagnosticar un context "difícil" pel "diferencial" de participació de Catalunya respecte a altres comunitats, ja que només un 43% de catalans van anar a votar ahir, 17,40 punts menys que fa cinc anys.

A més, Comín també va acusar tant el PP com el PSOE d’haver "espanyolitzat" la campanya, i convertint els comicis en una carrera entre les dues formacions, i d’haver-se "oblidat d’Europa", cosa que considera que ha perjudicat la seva formació.

Temes:

BNG Girona