L’Est, entre l’ultranacionalisme i l’europeisme

Polònia consolida la proposta de Tusk i Hongria aposta per la ultradreta

L’Est, entre l’ultranacionalisme i l’europeisme
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

L’Est d’Europa continua dividit entre l’europeisme i l’extremisme dretà: l’ultranacionalista Fidesz del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, va defensar la seva posició dominant, mentre que a Polònia el pols entre els afins a Brussel·les i l’extrema dreta es va decantar a favor de la Plataforma Cívica (PO) del cap de l’Executiu, el liberal Donald Tusk.

L’autoritat electoral d’Hongria va confirmar la clara victòria de Fidesz, que es va alçar amb un 44%, tot i que va caure fins a 10 punts respecte als seus resultats del 2019. És notori el resultat que ha aconseguit el partit Tisza, un 31%, que suposa una fita per a una formació fins ara marginal que ha pres vitalitat, liderada per un dissident de les files d’Orbán, Peter Magyar. Aquest partit ha assumit el protagonisme en les mobilitzacions multitudinàries contra Orbán viscudes al país en les últimes setmanes, les més importants que es recorden al país.

Al líder hongarès sembla que li ha sorgit un rival capaç de disputar-li la posició d’home fort indiscutible a Budapest. És un senyal d’advertència que també pot tenir impacte entre l’extrema dreta europea. El Fidesz no està fins ara integrat en cap dels dos grans grups, els Conservadors i Reformistes (ECR) de la italiana Giorgia Meloni ni tampoc Identitat i Democràcia (ID), de la francesa Marine Le Pen. Les dues famílies de l’extrema dreta es disputen la proximitat d’Orbán. Es dona per fet que després d’aquests comicis europeus hi haurà una reestructuració d’aquests grups i que els escons hongaresos tindran influència a Estrasburg.

Vot urbà

Notícies relacionades

A Polònia, per contra, es va reforçar l’europeisme representat per Tusk davant l’ultranacionalista partit Llei i Justícia (PiS). La formació de l’actual primer ministre va aconseguir un 38% davant el 33,9% del PiS. És una diferència encara curta però que afavoreix Tusk i el conjunt dels populars europeus, a qui pertanyen els liberals polonesos.

Tusk, per la seva banda, va aconseguir el relleu en el poder després de vuit anys de domini del PiS amb la seva victòria electoral a l’octubre al capdavant d’una aliança entre partits centristes i l’esquerra moderada. En les eleccions municipals de principis d’any, el seu PO va guanyar en l’anomenat vot urbà, però el PiS va mantenir el domini en el camp. Ara el pols sembla decantar-se clarament a favor de l’europeisme.