Meloni consolida el seu poder a Itàlia en una jornada electoral amb una abstenció històrica

La forta erosió del partit de Salvini pot fer trontollar el Govern de Roma

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, vota este domingo en un colegio electoral de Roma.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, vota este domingo en un colegio electoral de Roma. / MAURO SCROBAGNA / DPA

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El partit de Giorgia Meloni, Germans d’Itàlia, hauria obtingut entorn del 28% dels vots, segons les projeccions disponibles al tancament d’aquesta edició. En segon lloc, quedaria el progressista Partido Demòcrata (PD) d’Elly Schlein, amb al voltant del 24%. En canvi, en tercera, quarta i cinquena posició s’haurien col·locat –en aquest ordre– el Moviment 5 Estrelles, Forza Italia i la Lliga de Matteo Salvini. Tot això en un país en el qual només el 49% de la població va decidir exercir el seu dret al vot, una abstenció històrica per a Itàlia.

Les dades confirmen el que els observadors i sondejos havien vaticinat, i també suposen un apreciable canvi d’equilibris per a les forces d’extrema dreta que integren el grup italià (76 europarlamentaris) a Brussel·les. De fet, amb aquest resultat, Germans d’Itàlia, que en les anteriors eleccions del 2019 amb prou feines havia obtingut un 6% (cinc europarlamentaris), ara li traurà a la Lliga el lloc de primera força italiana ultra al Parlament europeu. Més encara, l’erosió del partit de Salvini també podria portar turbulències al Govern italià, on l’altre soci sènior és Forza Italia, una força que, després de la mort del seu fundador, Silvio Berlusconi, semblava estar en via d’extinció i que ara superaria en consensos la formació legüista.

La incògnita és si això desestabilitzarà l’Administració de Meloni. A l’espera de conèixer aquest nou desenllaç, el resultat electoral també implica, sense cap dubte, una victòria per a la primera ministra, que confirma el resultat de les legislatives del 2022, un objectiu que el seu partit s’havia fixat.

Guanyar presència

Amb aquest punt de partida, Meloni, que també és la líder del grup europeu de Reformistes i Conservadors (ECR, una de les coalicions ultres del Parlament Europeu), negociarà a partir d’ara amb les altres forces europees per ampliar la seva presència a Europa. I tenir més pes en les decisions.

Notícies relacionades

Meloni, a més, obté el resultat amb el mínim dels esforços; és a dir, després d’una campanya fluixa i acuradament dissenyada en la qual amb prou feines va trepitjar el carrer i va fer tot el possible per transmetre la imatge d’una líder moderada, fins i tot quan els seus dos socis, Salvini i Tajani, es van mostrar particularment enfrontats.

Salvini, que lidera la força obertament euroescèptica més gran, va suscitar les protestes de l’oposició també durant el cap de setmana (a Itàlia es va votar dissabte i diumenge), quan va trencar el silenci electoral al demanar el vot per evitar el triomf de "bel·licistes com (el president francès, Emmanuel) Macron".

Temes:

Govern Roma