El PSC aconsegueix encadenar la cinquena victòria a Catalunya

Els socialistes catalans arrasen amb el 30,6% dels sufragis / Els resultats reforcen Illa per a la investidura

El PSC aconsegueix encadenar la cinquena victòria a Catalunya
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Sense despentinar-se i de forma assossegada, el PSC s’anota la cinquena victòria consecutiva en tres anys a Catalunya, una fita que no ha aconseguit abans cap altra formació política. El triomf rotund també a les europees un mes després de les eleccions del 12 de maig suposa un reconeixement per a Salvador Illa, que eixampla el seu palmarès amb els ulls posats a intentar ser investit com a president de la Generalitat.

Amb Javi López al capdavant i Laura Ballarín amb plaça a Brussel·les també assegurada, els socialistes catalans van obtenir ahir més de 732.000 vots –el 30,6% del total– en aquests comicis. Es tracta d’un resultat amb què el PSC revalida la seva supremacia a Catalunya a les portes que aquest dilluns els partits ja se centrin de ple en les negociacions per a la governabilitat amb la constitució del Parlament com primer round. De fet, el partit d’Illa es va imposar amb tanta contundència que a l’hora de mirar pel retrovisor veu els rivals a anys llum –Junts, que va quedar en segona posició, va obtenir el 18% del suport i 430.000 vots, mentre que ERC es va quedar al darrere amb 76.000 menys–, a més d’haver tornat a exercir de calador decisiu a escala estatal perquè el PSOE hagi aconseguit de nou aguantar el torcebraç al PP. En l’àmbit català, és l’únic partit que tindrà dos eurodiputats a Brussel·les.

"La rotunditat amb què s’han expressat els catalans convida totes les formacions a reflexionar sobre la necessitat d’obrir una nova etapa a Catalunya en què col·laborin tots", va deixar caure Illa ahir a la nit en la valoració dels resultats, a més de prometre comportar-se amb "respecte i generositat" cap a la resta de partits i sense burxar en la nova caiguda dels independentistes.

La comesa de ser president

Notícies relacionades

Aquesta vegada no hi va haver nervis durant el recompte. Des del principi de la campanya que a la seu del carrer Pallars donaven per descomptat que guanyarien de manera folgada també en aquests comicis. I just abans que es tanquessin les urnes ja tenien símptomes que Pedro Sánchez també podria somriure aquesta nit, encara que anés quedant dos escons per sota d’un PP que va arrencar pregonant que el 9J seria el final del Govern.

Així doncs, amb la sensació d’haver complert la seva missió, el PSC es prepara ara per afrontar la votació d’aquest dilluns, en la qual s’escollirà la presidència i la Mesa del Parlament.