El PSC s’imposa i Junts es referma per davant d’ERC a Catalunya

Els socialistes arrasen mentre l’independentisme confirma la seva caiguda al perdre gairebé un milió de vots

El líder del PSC, Salvador Illa, y el ministro Jordi Hereu, en el mitin de cierre de la campaña

El líder del PSC, Salvador Illa, y el ministro Jordi Hereu, en el mitin de cierre de la campaña / ACN

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya torna a tenyir-se de vermell socialista i Junts es referma per davant d’ERC, malgrat que els dos registren una forta regressió en vots. Les eleccions europees consoliden el PSC com a primera força amb un 30,6% dels vots i Salvador Illa encadena així la seva cinquena victòria al capdavant del partit, una fita històrica que celebra amb la mirada posada en la seva investidura com a president.

Els socialistes guanyen en uns comicis d’aquest tipus després de 15 anys sense fer-ho, i la primera plaça independentista –la segona, a les urnes– torna a ser per a Junts (18,02%), que ja havia recuperat el lideratge institucional de la causa en els comicis catalans, i se situa a més de 76.679 vots de diferència d’Esquerra (14,81%). Ara bé, la postconvergència perd dos europarlamentaris i només en reté un, mentre que Esquerra aguanta en els tres representants gràcies a l’estrebada electoral dels seus socis de coalició: EH Bildu i BNG.

El PP no aconsegueix fer-se un lloc en el podi, però sí que consolida el seu quart lloc i queda per davant de l’extrema dreta de Vox. Tots dos creixen: els populars aconsegueixen un 13,77% dels vots (8,63 punts més) i els ultres, el 6,2% dels vots (4,19 punts més). Els comuns es veuen damnificats per Podem a Catalunya, i el seu duel particular es liquida amb només 7.351 paperetes de diferència, però en benefici dels morats. Cs firma la seva desaparició definitiva amb tan sols 13.312 paperetes (0,55%) en l’autonomia que els va veure néixer, i del parlament de la qual van desaparèixer el 12 de maig, quedant per darrere del PACMA (1,30%) i de l’agitador d’extrema dreta, Alvise Pérez (2%).

Quant al resultat per províncies, el PSC arrasa a Barcelona i Tarragona, mentre que Junts guanya a Girona i a Lleida. Però aquests comicis queden del tot marcats per la baixa participació (43,54%), i és que a Catalunya ha descendit en 17,40 punts, si bé és cert que en les del 2019 hi va haver un rècord històric a l’assolir el 60,93% per la coincidència amb les municipals i el duel entre Puigdemont i Junqueras.

Notícies relacionades

El pols independentista

I és que els dos partits independentistes surten damnificats de la cita electoral i perden més de 923.000 vots respecte a fa cinc anys, una caiguda que confirma la tendència de les últimes disputes electorals. El resultat en escons dona aire a Esquerra, tot i que no frena la seva crisi interna. Junqueras dimitirà avui com a president del partit per iniciar un tour pel territori a la recerca de suports perquè la militància l’avali amb més força. La secretària general, Marta Rovira, es queda ara amb tot el control del partit i haurà d’encarar les negociacions per a la investidura. Junts, per la seva banda, no ha sabut rendibilitzar la figura de Puigdemont, que ha participat en la campanya de manera discreta després que les urnes catalanes deixessin en mans d’una abstenció del PSC la seva única via per ser "restituït".