Von der Leyen guanya i AfD és la segona força a Alemanya

El tripartit de Scholz pateix un daltabaix i l’oposició insta el canceller a sotmetre’s a la confiança del Parlament

Von der Leyen guanya i AfD  és la segona força a Alemanya
2
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Les urnes alemanyes van llançar ahir la cap de llista dels populars europeus, Ursula von der Leyen, cap a la seva reelecció com a presidenta de la Comissió Europea (CE) i van donar un reconeixement a la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD), que es va col·locar en segona posició. El tripartit d’Olaf Scholz, format per socialdemòcrates, verds i liberals, va patir un daltabaix sense pal·liatius, mentre l’oposició va instar el canceller a sotmetre’s a la confiança del Parlament.

El bloc conservador de Von der Leyen va aconseguir el 30% dels vots i va doblar en paperetes la seva perseguidora, l’AfD, amb un 14,6%, segons dades oficials escrutat el 85,7% del total. Els socialdemòcrates de Scholz van quedar al tercer lloc, amb un 14,5%, mentre que els seus socis Verds van caure al 12,5% i els liberals en un 5,4%. La novetat del tauler alemany va ser la incorporació del populisme esquerrà de Sahra Wagenknecht, que del no-res va passar al 5,5%. Va arraconar així L’Esquerra clàssica, el partit del qual es va escindir, que va quedar en un 2,8%.

Alice Weidel, líder de l’AfD, va destacar que el seu partit no només és ja segona força a escala nacional, sinó també primera a l’est del país, on al setembre se celebraran comicis regionals. Els ultres van guanyar cinc punts i mig, tot i el seu aïllament polític i successius escàndols pels seus vincles amb el nazisme.

"Instem el Govern d’Olaf Scholz a corregir el seu rumb, queda clar que no pot continuar així. És l’última advertència de les urnes", va afirmar Friedrich Merz, el líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de Von der Leyen. El seu secretari general, Carsten Linnemann, va desafiar Scholz a demanar la confiança del Parlament. La coalició de Scholz entre socialdemòcrates, verds i liberals va sortir apallissada. Va ser un cop dur per als ecologistes, que el 2019 van ser segons i cauen vuit punts.

Àustria i els Països Baixos

Notícies relacionades

Als Països Baixos, el Partit de la Llibertat (PVV) de Wilders es va disparar en vots i va quedar en segona posició rere el bloc esquerranoverd que lidera Frans Timmermans, exvicepresident de la CE. Els neerlandesos van votar dijous i, segons el càlcul oficial, el partit de Wilders va obtenir sis escons, dos menys que l’aliança de Timmermans. No va aconseguir el seu objectiu de ser primera força, com sí que va aconseguir a les legislatives del novembre.

A Àustria, l’ultranacionalista FPÖ es va imposar guanyador, amb un 25,5% dels vots, per davant dels governamentals conservadors, que van quedar en el 24,7%, mentre que els socialdemòcrates van obtenir un 23,3%.

Temes:

CDU