Vox duplica escons en plena onada d’expansió de la ultradreta

La formació d’Abascal culmina un cicle electoral que semblava a la baixa i aconsegueix elevar la seva representació fins als 6 eurodiputats

Vox duplica escons en plena onada d’expansió de la ultradreta

ELENA MARÍN

3
Es llegeix en minuts

Vox ha aconseguit doblar els seus resultats i col·locar-se amb sis escons al Parlament Europeu en plena onada d’expansió de la ultradreta a Europa. Amb aquest resultat culmina un llarg procés electoral a Espanya que per als de Santiago Abascal va començar amb poques expectatives i una possible debacle a la vista, però que en canvi finalitza amb l’extrema dreta espanyola fent-se forta. Amb tres escons més que el 2019, Vox confirma que té un electorat sòlid que no depèn, almenys de moment, del que aconsegueixi el seu rival directe, el PP.

Amb aquests escons Vox duplica la seva representació en el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus, formació euroescèptica que aglutina també els Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni i altres partits d’ultradreta d’altres països comunitaris. Però el seu pes al continent continua sent encara inferior a la d’altres líders europeus d’aquesta òrbita com la mateixa Meloni, Marie Le Pen (que ha arrasat a França) o Viktor Orbán, associats de moment a altres grups al Parlament Europeu.

Amb 1.670.092 vots davant els 1.393.684 aconseguits el 2019, un 9,62% del total de diumenge a la nit i un 6,21% en l’última cita, Vox se situa com a tercera força espanyola al Parlament Europeu, per davant de Sumar. El 2019 va obtenir 3 escons, però amb el nou repartiment que es va fer després de la sortida del Regne Unit pel Brexit en van guanyar un més, de manera que al final d’aquesta legislatura en tenia ja quatre.

Fa cinc anys, Vox competia amb Ciutadans, llavors una força a l’alça, i el PP. Els resultats de la jornada mostren que tot i que el PP ha atret els votants taronges, Vox manté la tendència de les basques i catalanes, quan va conservar la seva representació malgrat els dubtes inicials, i es nodreix de nous votants sense que el creixement del PP interfereixi en la resistència dels d’Abascal. L’entrada de S’ha acabat, la formació antisistema de la ultradreta d’Alvise Pérez, que ha aconseguit tres escons, tampoc ha impedit aquest creixement a Vox, tot i que no és possible saber de moment si ha posat sostre a aquesta pujada de la canidatura de Buxadé.

El portaveu de Vox, José Antonio Fuster, va assegurar a la seu del partit que l’onada de l’extrema dreta a Europa significa que "l’avanç de les forces patriòtiques és indubtable", i ha insistit que la formació espanyola ha exercit de cola entre les forces homòlogues europees, que durant anys han treballat de manera "desordenada". Aquesta tasca entre bambolines que s’arroga Vox els permet presentar-se amb un pes en aquest entorn de la dreta més nacionalista d’Europa que les urnes encara no els donen.

Pantalla

Notícies relacionades

Sense balcó a l’exterior però una gran pantalla davant la seu, uns quants militants es van acostar ahir a la nit a celebrar els resultats. A Vox l’ha acompanyat el context europeu, on tota l’extrema dreta jugava amb les percepcions a favor i un auge general previst a tots els països de la Unió Europea que les urnes finalment han confirmat, però el partit d’Abascal, amb Jorge Buxadé al capdavant de la candidatura, ha sabut també treure profit de la campanya.

Tot ha jugat al seu favor. Va començar amb una trobada dels líders mundials de la ultradreta aclamant Abascal a Vistalegre, a Madrid. Un punt d’inflexió per les conseqüències que va tenir aquell acte per a la diplomàcia espanyola, amb l’argentí Javier Milei demanant a crits la confrontació directa amb Pedro Sánchez i un president del Govern que va tornar el cop amb una crisi diplomàtica.