La nova legislatura a Catalunya manté la paritat rècord del 2021

Set dels vuit partits que formaran l’hemicicle compleixen la quota de gènere, que requereix un mínim d’un 40% de parlamentàries

La nova Mesa és la que té més dones de la història en la seva constitució

La nova legislatura a Catalunya manté la paritat rècord del 2021
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

65 diputades van recollir la seva acta ahir, i quatre d’elles van ser elegides com a membres de la Mesa, en la sessió constitutiva del nou Parlament de Catalunya després de les eleccions del 12 de maig. És exactament el mateix nombre de parlamentàries que fa tres anys, quan es va forjar per primera vegada l’hemicicle amb més dones de la història. Avui aquesta fita es repeteix i la paritat continua sent una realitat a la Cambra.

Els homes en sumen 70 i continuen sent més, però aquesta xifra queda lluny dels 128 diputats de 1980, la primera legislatura. Llavors només set dones van ocupar un seient al Parlament; una xifra que avui es multiplica per més de nou. Tot i que les 65 parlamentàries marquen el rècord de representació femenina en l’arrencada d’una nova legislatura a Catalunya, a principis d’aquest any la Cambra va aconseguir una altra fita: el Parlament va tenir per primera vegada més diputades que diputats, un fet històric que es va donar poc abans de la convocatòria anticipada d’eleccions. En concret, hi havia 70 parlamentàries davant els 65 electes, un balanç propiciat per les altes i les baixes dels diputats al llarg del mandat.

La quota de gènere impulsada per la llei d’Igualtat del 2007 garanteix que la representació de les dones no baixi del 40% en les administracions públiques, un percentatge que també s’ha de respectar en les llistes electorals. Això, paral·lelament, també ho subscriu el pla d’igualtat del Parlament, avalat el 2020 i prorrogat fins a l’aprovació d’un de nou.

Igualtat d’accés

Amb aquest marc normatiu es pretén assegurar la igualtat d’accés al Parlament. Per això, els partits estan obligats a presentar llistes electorals paritàries, amb un repartiment del 40% al 60% per cada gènere, incloent l’obligació de mantenir aquesta quota en les cinc candidatures que encapçalin cada papereta. Amb el pla d’igualtat es va promoure –que no va obligar– la creació de "llistes cremallera", que són aquelles en què cada posició dins de la papereta alterna entre una dona i un home.

Tot i que no tots els partits compleixen aquesta proposta, el nou Parlament serà el que compti amb més partits paritaris de la història de l’hemicicle. Totes les formacions, tret de Vox, compleixen l’equitat de tenir un mínim de dues cinquenes parts de dones a les seves files. La CUP és el partit amb més diputades (un 75%); PSC, Junts, ERC, Comuns i Aliança Catalana tenen un 50% de dones o més; mentre que el PP arriba per la mínima a la paritat amb un 40%. Fora de l’equitat només queda el partit d’extrema dreta liderat per Ignacio Garriga, que té un 27% de representació femenina, el mateix percentatge que en la legislatura passada, quan els Comuns tampoc van arribar al 40% de parlamentàries.

Notícies relacionades

La nova Mesa també compleix la paritat, i és la que té més dones de la història en la seva constitució, quatre de set. Ja havia sigut equitativa en quatre ocasions més des de 1980, però només en la legislatura passada es va aconseguir que elles fossin majoria, ja que van ser tres les dones que van ocupar la presidència i les dues vicepresidències, a causa dels canvis durant el mandat.

Ara cal veure si aquesta quota de gènere es traslladarà després als altres organismes parlamentaris, com les comissions. Les xifres mostren que, si bé la presència de les dones en el ple ha augmentat gradualment, el seu accés als òrgans de decisió continua sent un assumpte pendent.

Temes:

Parlament