El PSC tem que la investidura d’Illa es postergui per prioritzar Puigdemont

Els postconvergents tenen a les seves mans decidir qui i quan opta primer a la presidència de la Generalitat si ningú suma majoria absoluta

Tant socialistes com republicans van desvincular la votació d’ahir del que passi amb el Govern

El PSC tem que la investidura d’Illa es postergui per prioritzar Puigdemont
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Per més que al PSC repeteixin que la investidura de Salvador Illa després dels contundents resultats electorals obtinguts consecutivament a Catalunya cau pel seu propi pes, l’independentisme es resisteix al fet que aquest escenari es produeixi. Almenys, a curt termini. Perquè el pacte assolit entre Junts, ERC i la CUP que ha entregat la presidència del Parlament a Josep Rull provoca que els postconvergents tinguin les regnes del calendari i que els socialistes puguin veure postergada la seva intenció d’optar a la investidura de la presidència de la Generalitat.

Que el comandament de la institució estigui en mans de Junts suposa tenir la batuta per decidir qui es presenta primer a la votació per intentar ser president i quan, aprofitant que, de partida, no hi haurà un candidat que pugui acreditar a curt termini un pacte que sumi majoria absoluta. I Carles Puigdemont va prometre tornar a Catalunya per intentar-ho, amb independència de si quan es convoqui el ple se li ha aplicat l’amnistia i a risc que sigui detingut. Si compleix el seu compromís, el retorn hauria de produir-se abans del 25 de juny, però aquesta cronologia podrà ser modulada per Rull.

Així que, si les pretensions de Junts es materialitzen, a Illa no li queda cap altre remei que resignar-se a esperar a l’intent fallit de l’expresident –el PSC ja ha descartat per activa i per passiva una abstenció que li donés la presidència– o, en tot cas, estar a mercè que el nou president de la Mesa amb majoria independentista li doni torn. Per ara, públicament, els socialistes no han volgut molestar donant per fet que Rull manejarà el calendari a conveniència, tot i que sí que han etzibat que la majoria independentista de la Mesa és un miratge perquè no existeix a l’hemicicle i no té força per governar.

Minoria de bloqueig

"Són una minoria de bloqueig", va advertir ahir la número dos del grup al Parlament, Alícia Romero, que va demanar no anticipar escenaris a l’espera de la ronda de consultes que Rull mantindrà amb tots els grups i que ha mantingut vives les aspiracions de teixir un pacte amb ERC i els Comuns. No obstant, hi ha precedents de dilatacions al calendari de la investidura. En concret, el 30 de gener del 2018, quan sota la presidència de Roger Torrent es va suspendre la investidura de Puigdemont esgotant els terminis previstos al·legant que el reglament no permet que sigui telemàtica i es van allargar els tempos.

Els socialistes podrien haver mogut fitxa per intentar curtcircuitar la majoria independentista a la Mesa del Parlament, però van estimar que això seria contraproduent. Un pacte amb el PP per intentar quedar-se amb el lideratge de la institució podria haver dinamitat les expectatives que encara té d’aconseguir, tot i que sigui in extremis, un acord amb ERC que permeti a Illa convertir-se en president de la Generalitat. La mateixa lògica la van seguir els Comuns.

Al PSC s’ha assumit que deixar pas als independentistes és el mal menor, tot i que van intentar fins al final que fos ERC i no Junts el que es quedés la presidència del Parlament en nom d’un pacte "antirepressiu".

Notícies relacionades

El consol en què es refugien és que el que va passar ahir està deslligat del que passi a partir d’ara per negociar la governabilitat. De fet, tant socialistes com republicans van desvincular aquest primer round al Parlament del que passi en el segon amb el Govern, tot i que els socialistes assumeixen que el camí no està exempt del risc de desembocar en una repetició electoral.

Hi ha qui, dins del partit, no amaga que creia que el camí seria més fàcil després de la victòria contundent tant el 12 de maig com aquest diumenge en les europees i la clatellada dels independentistes, especialment d’ERC.

Temes:

Parlament