Apunts

El PSOE creu que hi ha "Govern per a estona" i demana una treva a Feijóo

Els socialistes donen per bo el resultat i es preparen per reimpulsar la legislatura

El PSOE creu que  hi ha "Govern per  a estona" i demana una treva a Feijóo
2
Es llegeix en minuts

L’anàlisi de l’executiva socialista dels resultats de les eleccions europees és que el tauler polític amb prou feines varia respecte a les eleccions generals. En comparació amb el 23J, "els blocs segueixen pràcticament tal qual", van traslladar ahir des de Ferraz per donar per apaivagat l’intent d’enfocar aquests comicis com un plebiscit. "Resistir és una manera de vèncer", va resumir la portaveu Esther Peña per donar per bons uns resultats en què es va quedar a dos diputats del PP (22 davant 20) i quatre punts per sota. Per això va demanar a l’oposició que "si esperava algun tipus d’avanç electoral, que abandoni tota esperança perquè tenim Govern progressista per a estona".

L’objectiu del Govern central ara, agafant-se al fet que es tanca un cicle amb un horitzó per davant lliure de confrontacions electorals i que segueix vigent el mandat de les urnes en les generals, és reimpulsar la legislatura. Reprendre la iniciativa i posar a sobre de la taula una agenda de reformes que s’ha resistit fins ara entre el bloqueig parlamentari i les dificultats inherents d’un Govern en minoria que necessita el suport de tots els socis d’investidura.

Peña va al·ludir a un pla de regeneració democràtica, en línia amb l’anunciat per Pedro Sánchez després de reflexionar sobre la seva dimissió, coincidint amb l’obertura de la investigació judicial a la seva dona, però també a la implantació dels fons europeus. El que no va esmentar van ser els Pressupostos, la principal carpeta pendent i que queda a mercè de la governabilitat a Catalunya. "Ara s’obre un temps en què toca tornar a la normalitat i que aquest Govern continuï legislant", va dir. Després va demanar estendre aquesta reflexió a tots els partits i va esmentar per igual Alberto Núñez Feijóo i Yolanda Díaz.

Rebaixar el to

Al líder de l’oposició, en la direcció socialista, li van demanar una mena de treva amb apel·lacions a rebaixar el to després de la crispació viscuda durant els últims mesos pel context de competició electoral. Això sí, Peña ho va fer després de qüestionar Feijóo per "arribar com a moderat" i haver-se revelat ara com "un ultradretà i populista confés".

En la direcció de Ferraz, no obstant, van assegurar que per la seva banda suavitzaran el to, fins i tot considerant que ha de ser Génova qui ha de fer el pas per tenir la responsabilitat d’imposar aquesta dinàmica.

Repartiment amb Scholz

Notícies relacionades

Els resultats converteixen el PSOE en la delegació més àmplia dins del grup dels socialdemòcrates al Parlament Europeu. I ahir el president del Govern i líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, va rebre junt amb el canceller alemany i líder de l’SPD, Olaf Scholz, l’encàrrec de liderar les negociacions a Brussel·les per al repartiment dels principals llocs de responsabilitat en la nova legislatura.

Els socialistes aspiren a situar Teresa Ribera com a comissària. Així mateix, la seva màxima passa per reeditar el cordó sanitari a la ultradreta. Exigeixen deixar-los fora de les negociacions per a totes les presidències.