Els fiscals del procés només veuen l’amnistia per l’1-O aplicable a Rovira

La Fiscalia General, en canvi, calcula que la mesura de gràcia afecta 82 casos i 486 persones, inclòs Puigdemont

Marta Rovira y Carles Puigdemont tras la sesión plenaria en el Parlament de Catalunya

Marta Rovira y Carles Puigdemont tras la sesión plenaria en el Parlament de Catalunya / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

Els fiscals del procés es van reafirmar davant el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, en la seva negativa a aplicar la llei d’amnistia als condemnats i processats en rebel·lia per l’1-O, amb l’única excepció de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que ho està només per desobediència, com l’exconsellera Clara Ponsatí, que quan va tornar a Espanya ja va regularitzar la seva situació. En canvi, consideren que la malversació per la qual ho estan l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig no entra dins dels supòsits previstos pel legislador en la mesura de gràcia que dimarts va entrar en vigor.

En l’escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno insisteixen en els arguments que van donar a conèixer el 30 de maig i proposen informar la Sala Segona del Suprem i el jutge Pablo Llarena en contra d’aplicar l’amnistia a la malversació i, per tant, d’aixecar les condemnes d’inhabilitació que encara compleixen Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa; ni les ordres de detenció dictades contra Puigdemont, Puig i Comín. Conscients que la decisió última depèn del fiscal general, l’adverteixen que, si els ordena el contrari del que defensen al seu informe, haurà de donar l’ordre "per escrit de manera motivada i fundada".

Notícies relacionades

Amb diferent criteri, la Fiscalia General de l’Estat calcula que hi ha 82 procediments en què pot aplicar-se la llei, en els quals hi ha 486 persones encausades, segons dades ofertes ahir pel departament que encapçala García Ortiz. Els procediments que enumera són el del procés. que es va jutjar al Tribunal Suprem, en què van ser condemnats els líders independentistes amb Junqueras al capdavant, i en el qual estan processats en rebel·lia Puigdemont, Puig i Comín; i el de Tsunami Democràtic, que se segueix tant a l’alt tribunal contra Puigdemont i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, com a l’Audiència Nacional contra Rovira, i nou persones més per terrorisme.

Per aquest delicte hi ha, a més, 12 acusats a l’Audiència Nacional en la causa oberta per formar part d’una presumpta cèl·lula terrorista dels Comitès de Defensa de la República (CDR).