La Moncloa avisa els jutges que la llei d’amnistia és "molt clara"

El Govern assenyala que la norma "compleix la missió" de "millorar la convivència"

La Moncloa avisa els jutges que la llei d’amnistia és "molt clara"
2
Es llegeix en minuts
IVÁN GIL

El Govern no trasllada mostres de preocupació després dels primers moviments dels jutges del procés coincidint amb l’entrada en vigor de la llei d’amnistia. Entenen que la norma "és molt clara", com es va encarregar de repetir ahir la portaveu del Govern, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Per això insisteixen que ara toca aplicar-la als jutges, i ressalten que la norma "compleix una missió". Això és la "millora de la convivència" a Catalunya i la desjudicialització del procés.

Fonts de la Moncloa són més clares al respecte per advertir que "els jutges, quan l’apliquin, han de tenir en compte la voluntat del legislador". En aquest sentit, afegeixen que l’"objectiu és clar". Les mateixes fonts minimitzen així la providència del jutge Pablo Llanera en la qual comunica als Cossos i Forces de Seguretat que "continuen vigents i actives les ordres nacionals de detenció" dels quatre processats declarats en rebel·lia i que va adoptar en la interlocutòria del gener del 2023, quan va adaptar el processament dels fugits a la derogació del delicte de sedició i es va modificar la malversació, "per la qual cosa han de procedir al seu compliment, mentre aquestes decisions no siguin judicialment modificades o revocades".

Segons expliquen, Llanera només ha recordat que hi havia una instrucció en marxa, tot i que entenen que se la podria haver estalviat. Això, sí, demanen esperar al termini de cinc dies que ha donat a les parts perquè presentin el seu informe i així pronunciar-se també sobre les diverses mesures cautelars personals, donant per fet que aquestes ordres s’aixecaran.

La també ministra d’Educació i Esports va donar a entendre que el Govern no es planteja altres canvis legals per accelerar o garantir l’aplicació de la norma en els termes pactats amb els independentistes. "El Govern ja ha fet el seu treball, el Parlament també, i la llei ja està aprovada i després de la seva entrada en vigor correspon als jutges la seva aplicació", va concloure.

En termes similars es manifesten des de la Moncloa, a l’argumentar que la llei "va entrar constitucional" al Congrés i en "sortirà constitucional" davant els recursos ja anunciats per part de l’oposició. El procediment parlamentari fins a l’aprovació de la norma ja es va allargar en part per la introducció d’esmenes per intentar blindar la norma davant els jutges, i els socialistes sempre van posar les seves línies vermelles per mirar de preservar la seva constitucionalitat.

Voluntat del legislador

Notícies relacionades

En el convenciment per part del Govern que la norma s’aplicarà segons la voluntat del legislador, fonts de l’Executiu limiten també l’impacte de l’anunci dels fiscals que van participar en el judici contra els líders independentistes sobre que s’oposaran a considerar que la llei afecti el delicte de malversació.

En aquest cas, consideren que no s’han de revocar les ordres de detenció que hi ha contra Carles Puigdemont, els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, i la secretària general d’ERC, tots ells en mans de Llarena, tot i que aquesta última només està processada per desobediència. Si no fos així, consideren que el Suprem s’ha de dirigir al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea abans d’aplicar l’amnistia als condemnats.

Temes:

Govern eSports