Sánchez i Díaz intenten blindarel Govern davantla crisi a Sumar

La vicepresidenta segona afirma que seguirà a l’òrgan de direcció del partit i abona la idea que repetirà com a candidata

Sánchez i Díaz intenten blindarel Govern davantla crisi a Sumar
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

La part socialista del Govern mira de preservar la normalitat en la relació amb els seus socis després que Yolanda Díaz dimitís de tots els seus càrrecs a Sumar per la clatellada electoral de la seva formació en les europees. La vicepresidenta segona pretén mantenir el seu paper com a interlocutora de l’espai de Sumar, malgrat que cedirà el testimoni en el seu lideratge. Unes intencions que recolzen a la Moncloa per aïllar la coalició de la maror orgànica que viuen els seus socis. "No afecta en res perquè el programa de govern està firmat pels dos partits", defensen els col·laboradors del president del Govern.

La màxima ara passa per evitar canvis que agitin l’Executiu i blindar-lo dels debats interns dels partits. Aixecar un mur entre l’àmbit orgànic i l’institucional perquè la inestabilitat no salti a la coalició. La vicepresidenta segona va comunicar personalment a Sánchez la seva decisió de dimitir com a coordinadora de Sumar abans de fer-ho públic. Ho va fer telefònicament perquè el cap de l’Executiu estava camí de la base aèria de Torrejón de Ardoz per desplaçar-se a Jordània. Una conversa que va servir per transmetre una mica de tranquil·litat als socialistes i confirmar que seguiria com a interlocutora de l’espai de Sumar, que aglutina altres formacions polítiques com Esquerra Unida o Compromís.

A la Moncloa rebutgen qualsevol canvi d’interlocutor i s’acullen tant a l’acord programàtic com al pacte de coalició perquè Díaz sigui qui continuï assumint aquesta responsabilitat. Una garantia d’estabilitat, tot i que admeten que el càrrec de vicepresidenta segona correspon a Sumar i no és nominal. De fet, la mateixa Díaz va ser nomenada vicepresidenta per decisió d’Unides Podem en l’anterior legislatura, quan Pablo Iglesias va deixar el Govern el març del 2021 per presentar-se a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid.

"No me’n vaig, em quedo"

Poc més de 24 hores després de dimitir com a líder del partit Sumar, Díaz descartava qualsevol dubte sobre la seva continuïtat com a líder a tots els nivells. "No me’n vaig, em quedo", va assegurar. La dirigent va justificar el seu pas enrere com una assumpció de "responsabilitats" després del fracàs electoral de les europees, però alhora va admetre que la seva dimissió és purament estètica, al defensar que continuarà en tots els espais, també a l’executiva del partit que des de dilluns ja no lidera. Díaz defensa a més que ha fet un pas al costat "per guanyar les pròximes eleccions generals", de manera que abona la tesi que aspira a repetir com a candidata de Sumar.

Notícies relacionades

"A partir d’ara em veuran vostès fent el que avui estic fent aquí, defensar els treballadors al món", va començar en declaracions a mitjans des de Suïssa la vicepresidenta segona, que vol recuperar el seu perfil presidenciable i millorar la seva imatge després del fortíssim desgast sofert en la construcció fallida del partit Moviment Sumar, que ha generat importants tensions amb la resta de partits i no ha aconseguit desplegar-se ni constituir-se completament, a l’espera d’una assemblea constituent que s’esperava per a la tardor i que ara queda en l’aire.

"Em quedo dins de Sumar, i ara Sumar farà un debat tranquil", va defensar, després d’assegurar que mantindrà també les seves responsabilitats al Govern i al Congrés.

Temes:

Sumar Govern