Xoc en el ministeri públic

Activada la Junta de Fiscals per resoldre la disputa sobre l’amnistia

García Ortiz demana reservar el dia 18 per fixar una postura sobre l’aplicació de la llei

Activada la Junta de Fiscals per resoldre la disputa sobre l’amnistia
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El xoc de trens en el si de la fiscalia a compte de l’aplicació de l’amnistia arribarà al màxim òrgan consultiu de la carrera, la Junta de Fiscals, que es reunirà previsiblement el pròxim 18 de juny per fixar una postura sobre l’aplicació de la llei impulsada pel Govern i els seus socis als investigats pel procés independentista a Catalunya.

No obstant, el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, encara no ha donat una ordre formal als fiscals del procés respecte a l’informe en el qual aquests argumenten la seva negativa a aplicar la llei d’amnistia tant als independentistes ja condemnats com als que estan en situació processal de rebel·lia per l’1-O, entre els quals es troba Carles Puigdemont. Consideren que la malversació agreujada per la qual està acusat l’expresident de la Generalitat i altres mandataris fugits no entra dins dels supòsits previstos pel legislador en la mesura de gràcia que dimarts va entrar en vigor al publicar-se en el BOE.

Malgrat que aquest pas encara no s’ha fet, tot fa presagiar que els fiscals rebels invocaran l’article 27 de l’Estatut Orgànic de la Fiscalia –previst per quan existeix discrepància amb un superior– i això obligarà a celebrar la junta que reuneix 38 fiscals de la cúpula de la carrera. De moment, fonts de la Fiscalia General es van limitar a assenyalar que García Ortiz havia demanat als fiscals de Sala que, en previsió de l’activació dels mecanismes estatutaris, es reservin dimarts, 18 de juny, per a la possible celebració de la reunió.

Poc termini

Notícies relacionades

La raó d’aquest moviment, segons les mateixes fonts, són els escassos terminis que ha donat el Tribunal Suprem a les parts perquè es posicionin sobre l’afectació de la llei d’amnistia en els diferents procediments que poden veure’s afectats. Es va demanar resposta en cinc dies hàbils, per la qual cosa a mitjans de la setmana que ve la postura de la Fiscalia ja hauria d’estar definida.

En el seu escrit, els fiscals Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno insisteixen en els arguments que van donar el 30 de maig, consistents que la desobediència i els desordres públics entren dins de la llei d’amnistia, però la malversació no.