ERC mesura el malestar intern en ple debat sobre BCN i la investidura

El Consell Nacional dels republicans fixarà avui el reglament de la consulta que haurà de decidir si investeixen Illa president de la Generalitat

ERC mesura el malestar intern en ple debat sobre BCN i la investidura
4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC ha deixat de ser el partit granític, hermètic i previsible de l’última dècada. El motiu no és gaire original: la patacada a les eleccions catalanes ha fet aflorar definitivament tant les tibantores en la direcció –el duel entre Oriol Junqueras i Marta Rovira– com el malestar entre la militància. Avui es reuneix el consell nacional del partit per primera vegada des de la caiguda del 12 de maig i servirà per mesurar fins a quin punt arriba l’enrenou intern.

Si la direcció d’Esquerra exerceix de poder executiu del partit –qui pren les decisions–, el consell nacional exerceix com a parlament –qui debat prèviament les decisions que s’han de prendre–. Al consell acudeixen els quadros de la formació per donar la seva opinió i per mirar de donar forma a l’estratègia del partit de la manera més consensuada possible. És l’espai que exerceix de termòmetre a la situació interna.

En aquesta reunió hi haurà dos temes calents: el perquè dels mals resultats de l’últim cicle electoral –les municipals i generals del 2023 i les catalanes i europees d’aquest any– i la política de pactes per seguir a partir d’ara. Aquest últim punt és el que genera més polarització en el partit: ¿Cal pactar amb el PSC i fer president Salvador Illa o cal tornar a unes eleccions en un moment de debilitat? En la mesura que ERC sàpiga respondre a aquesta pregunta de la manera més consensuada possible, tindrà més o menys pau interna.

El correu de Rovira

Fa temps que la secretària general d’ERC, Marta Rovira, prepara la cita d’avui. Després de les eleccions catalanes el seu equip es va posar en contacte amb les agrupacions regionals i comarcals per conèixer el sentiment intern del partit. A través d’un correu electrònic a què va tenir accés EL PERIÓDICO, la secretària general va demanar als seus dirigents territorials que enviessin un informe responent a dues qüestions: si eren partidaris o no de tenir la presidència del Parlament i els "límits per negociar una possible investidura". Va donar de termini per respondre fins dimarts passat, 11 de juny. Que el marge s’acabés en aquesta data va molestar alguns quadros del partit perquè era un dia després que es votés la presidència del Parlament i, per tant, la seva opinió ja no podia arribar a temps. "Hi ha falta de transparència disfressada que s’està comptant amb la militància. I el gruix de les bases no sap res del que es negocia", resumeix una veu territorial crítica.

Més enllà del contacte per correu electrònic, Rovira també s’ha reunit amb diversos responsables del partit. Alguns els ha citat a Ginebra, d’altres de manera telemàtica. Segons un dels assistents a aquestes reunions, se li ha transmès que la militància està "cremada i desactivada". Una de les conclusions preliminars de la secretària general, segons va transmetre en una d’aquestes trobades, és que hi ha una majoria d’afiliats del partit absolutament en contra d’entrar a formar part d’un govern tripartit amb el PSC i els Comuns.

El problema és que en el partit republicà es percep que la militància sí que està "dividida" en si s’ha de facilitar la investidura a Illa o cal tornar fer unes noves eleccions. A ningú li entusiasma pactar amb el PSC, però una repetició dels comicis en una situació de debilitat interna també comporta alguns riscos. El debat sobre PSC sí, PSC no s’ha anat tensant encara més per la decisió de la federació d’ERC a Barcelona, just ara, d’arribar a un preacord amb els socialistes per entrar a formar part del govern municipal de la ciutat.

La consulta als afiliats

Notícies relacionades

El primer objectiu de la direcció d’ERC, que ara lidera en solitari Rovira després de la marxa de Junqueras, és apaivagar la militància. És per això que s’ha compromès que tinguin l’última paraula sobre les negociacions d’investidura, cosa que significa que seran els afiliats els que, a través d’una consulta, acabaran decidint si s’investeix Illa o no. De fet, segons fonts republicanes, el gran punt de l’ordre del dia del consell nacional d’avui serà "aprovar el reglament de la consulta". La decisió sobre el candidat socialista estarà en mans d’unes 8.500 persones.

El d’aquest cap de setmana també serà un consell nacional singular per un altre motiu: serà el primer que celebra ERC en 13 anys sense que Junqueras sigui el president de les sigles. Va deixar el seu càrrec dilluns per rebaixar la crisi interna i ara medita si presentar-se per liderar el partit de nou en el congrés del 30 de novembre. Segons fonts pròximes a ell, assistirà al conclave i cal veure si pren la paraula. Aquesta és l’altra gran batalla que haurà d’afrontar ERC a part dels mals resultats i la investidura d’Illa: com resol el pols intern entre Junqueras i Rovira.