García Ortiz ordena als fiscals que demanin l’amnistia per a Puigdemont

El fiscal general exigeix aplicar la norma també al delicte de malversació i aixecar l’ordre de detenció de l’expresident / El rebuig del decret portarà la qüestió a la Junta de Fiscals de Sala

García Ortiz ordena als fiscals que demanin l’amnistia per a Puigdemont
4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va ordenar ahir per escrit als fiscals del procés independentista a Catalunya –en un ampli decret que s’estén al llarg de 133 pàgines– que es pronunciïn a favor d’aplicar la llei d’amnistia per a tots els delictes, inclosa la malversació agreujada, i que s’aixequin les ordres de detenció que afecten els dirigents independentistes fugits, com ara Carles Puigdemont.

En el seu decret, que suposaria també l’amnistia per al president d’ERC, Oriol Junqueras, raona que els fiscals que van participar en el judici al Tribunal Suprem confonen al seu informe l’"ànim de lucre" que exigeix el delicte de malversació amb l’"enriquiment personal de caràcter patrimonial" d’aquells fets que la llei d’amnistia considera no amnistiables. El perjudici patrimonial per a l’Administració, resultat del delicte de malversació, no és equiparable a l’"enriquiment personal de caràcter patrimonial", afegeix.

Així mateix, el fiscal general considera que els fets no van produir una afectació directa als interessos financers de la Unió Europea (UE), una qüestió a la qual apuntava el mateix instructor de la causa, Pablo Llarena, com a possible raó per no aplicar la norma impulsada pel Govern central i els seus socis o, almenys, preguntar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la qüestió, una cosa que ja ha anunciat que farà el Tribunal de Comptes. Sobre aquest punt, García Ortiz apunta expressament que "l’ordenament jurídic de la UE admet de forma expressa la possibilitat que els estats membres puguin amnistiar delictes o fets de caràcter delictiu".

Junta de Fiscals dimarts

Ara, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Fidel Cadena i Jaime Moreno han de respondre per escrit, tal com exigeix l’Estatut, si acaten l’ordre del fiscal general o bé invoquen l’article 27, que comportaria la celebració de la Junta de Fiscals de Sala previsiblement dimarts vinent. Fa uns dies, després d’una reunió de dos d’aquests fiscals amb García Ortiz, van anunciar que "no firmaran" un informe contrari a les seves postures inicials i previsiblement activaran l’esmentat mecanisme estatutari.

En uns termes molt durs, al·ludeix al fet que els esborranys d’informe presentats utilitzen de manera profusa arguments que desborden el pla estrictament jurídic, que "comprometen la necessària imatge de neutralitat i imparcialitat del ministeri fiscal i que, per això, resulten totalment improcedents".

Els retreu així mateix que anticipessin el plantejament d’una discrepància a finals del maig passat, sense conèixer prèviament les seves instruccions ni tampoc els arguments en els quals es fonamenten. A més, arriba fins i tot a recordar-los l’existència del Codi Ètic del Ministeri Fiscal, que "recomana als fiscals que s’abstinguin d’emetre opinions personals en les seves actuacions processals".

A García Ortiz li crida especialment l’atenció una afirmació en particular dels quatre fiscals que es van encarregar de portar l’acusació en el judici al procés, que, segons el seu parer, "desborda l’estricte àmbit jurídic" al qual s’han d’atenir els escrits processals del ministeri fiscal.

Es tracta d’un paràgraf en què aquests semblen referir-se expressament al PSOE, sense citar-lo: "En particular, ha de ressenyar-se el brusc i inesperat canvi d’opinió en el plantejament polític d’una formació la candidatura de la qual va obtenir un nombre important –pero no majoritari– de vots i escons a les dues cambres legislatives, que va passar de mostrar-se totalment contrària a l’aprovació de qualsevol norma que concedís una amnistia a les persones implicades en els fets delictius relacionats amb el procés, abans de la jornada electoral del 23 de juliol, a sostenir jurídicament el contrari en dates immediatament posteriors".

Contacte telefònic

Aragonès i Bolaños conversen sobre la llei

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, van conversar ahir telefònicament sobre la recent aprovació de la llei d’amnistia. Segons fonts del Govern, el contacte va ser positiu perquè es van felicitar per "la bona feina feta per totes les parts" i van coincidir en "la importància de la seva aplicació en els termes aprovats". Segons la Moncloa, el ministre li va traslladar que "comença una nova etapa a Catalunya".

Notícies relacionades

El contacte es produeix en ple pols entre els fiscals per com s’ha d’aplicar la norma. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, va ordenar per escrit als fiscals del procés que es pronunciïn a favor d’aplicar la llei d’amnistia per a tots els delictes, inclosa la malversació agreujada, i que afecta Carles Puigdemont (Junts) i Oriol Junqueras (ERC). En canvi, aquests fiscals –Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal, Jaime Moreno i Fidel Cadena– s’hi oposen.

El president català li va traslladar a Bolaños la importància que la llei s’apliqui "amb la màxima celeritat i objectivitat". A la Generalitat, i en l’àmbit de independentisme en general, s’escampa el temor que el poder judicial s’oposi a l’aplicació de l’amnistia en alguns casos. Els dos principals, el relatiu al referèndum de l’1-O –ja sentenciat– i el relatiu a Tsunami Democràtic –que encara està en fase d’instrucció.