El finançament autonòmic

El Govern planteja condonar deute a Catalunya amb una llei

Montero s’obre a atendre la "singularitat" de la comunitat en plena tensió amb els independentistes per la investidura

La intenció de l’Executiu és accelerar la quitació a través d’una norma al marge dels Pressupostos 

El Govern planteja condonar deute a Catalunya amb una llei
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern i el PSOE miren d’evitar posicionaments públics que interfereixin en el complex procés d’investidura a Catalunya. Els seus missatges es limiten a traslladar confiança en la investidura de Salvador Illa per ser l’"única majoria possible" i a recolzar les decisions que prengui el PSC remarcant que gaudeix de total autonomia. "Hem de tenir precaució", diu un dels col·laboradors del president del Govern per afegir que la seva manera d’ajudar Illa és que "no s’interpreti que diem alguna cosa a favor o en contra". No obstant, fora del radar, l’Executiu sí que ajuda les negociacions en les matèries que li competeixen, com pel que fa a la condonació parcial del deute a Catalunya.

El Govern ha situat aquesta reclamació d’ERC, ja inclosa en el pacte d’investidura, com una prioritat. Al principi es va plantejar portar la condonació del deute, extensible a altres comunitats que així ho reclamin, al projecte de Pressupostos. La intenció ara passa per accelerar els tràmits i aprovar la quitació a través d’una llei específica al marge dels comptes públics, segons fonts de la Moncloa. D’aquesta manera, no s’hauria d’esperar a finals d’any i es podria vincular l’aprovació als temps per a la investidura d’Illa, amb el termini límit a finals d’agost.

Per ajustar els calendaris, fonts d’Hisenda descarten que la mesura per condonar deute de les comunitats autonòmiques hagi d’aprovar-se formalment en el Consell de Política Fiscal i Financera. En aquest òrgan multilateral amb les comunitats autònomes es podrà discutir, però la llum verda correspondrà al Congrés, segons insisteixen les mateixes fonts. Per justificar-ho es basen en les indicacions dels seus serveis jurídics. A tall de compromís, des de Ferraz apunten que a la taula de negociació bilateral amb ERC pactada en la investidura es començarà per "la condonació del deute". La quitació corresponent a aquest territori ascendiria a 15.000 milions d’euros.

La ‘quota catalana’

En el que tornen a insistir des del Govern, en plena tensió amb els independentistes després de sumar els seus vots per donar la Mesa del Parlament a Junts, és en el seu rebuig de negociar una mena de quota catalana. Aquesta pretensió dels republicans és per als socialistes una línia vermella, al considerar que no té encaix ni amb la Constitució ni amb l’Estatut. "No negociarem res fora del marc multilateral del finançament autonòmic", asseguren.

Notícies relacionades

Com explicava dilluns durant una entrevista a TVE la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, en el Govern només s’obren a negociar un càlcul més favorable per a Catalunya, però en el marc de la reforma del sistema de finançament autonòmic. "Dins d’un model vàlid per a totes les comunitats", va acotar la també vicesecretària general dels socialistes. Per això estan disposats a estudiar les "singularitats" de Catalunya per compensar les seves competències. En matèria penitenciària o de justícia, però principalment per la policia autonòmica (Mossos).

Al comptar Catalunya amb la singularitat de gestionar un bon nombre de competències pròpies, a Hisenda entenen que mereixeria un finançament "diferent" de l’actual. El fet que qualsevol canvi en el finançament depengui de la reforma del model de finançament autonòmic el deixa fora de les negociacions per a la hipotètica investidura de Salvador Illa. Els socialistes no volen impulsar un nou model sense consensuar-lo amb els populars.