L’estiu de Puigdemont i Ayuso
L’estiu no es presenta tranquil. Després de les eleccions europees, hi ha massa incògnites per aclarir. La imprevisió i la improvisació han envaït la política espanyola. S’esperen setmanes d’intensa activitat, amb la governabilitat de Catalunya i la possibilitat de renovar el Consell General del Poder Judicial en l’horitzó.
Semblava que s’havia acabat el cicle electoral, però la precària situació d’ERC i el PSOE no aclareix del tot l’horitzó d’urnes. La investidura de Salvador Illa (PSC) com a president de la Generalitat pot tenir conseqüències imprevisibles al Congrés dels Diputats i provocar eleccions catalanes i/o generals a l’octubre. La imprevisió i la improvisació són dues constants a la política dels últims temps i els partits, sobretot els seus líders i els seus nuclis durs, s’estan acostumant a tenir mig abecedari de plans sobre la taula.
Feijóo, pressionat
La setmana va començar amb Alberto Núñez Feijóo feliç després d’haver guanyat les europees per dos escons i 700.000 vots al PSOE. Però la distància no va ser suficient per a alguns analistes de la dreta. "El sanchisme ha sobreviscut", va afirmar Carlos Herrera (Cope). "Hi ha Sánchez per a estona", va titular la seva columna el director de The Objective, Álvaro Nieto. Pedro Sánchez ha sigut "l’únic socialista que resisteix l’onada ultra" a Europa, va dir Federico Jiménez Losantos (esRadio).
Feijóo continua sense passar el tall per a alguns que tenen molta influència en l’electorat de dretes. Malgrat haver guanyat com a líder del PP les municipals, autonòmiques i les generals el 2023 i haver tornat a quedar al davant dels socialistes en les europees de diumenge passat, n’hi ha que consideren que la diferència, tenint en compte l’amnistia, el cas Koldo i la investigació a la dona de Sánchez, Begoña Gómez, hauria d’haver sigut més gran. En algunes ràdios madrilenyes s’ha sentit aquests dies que Feijóo no sap concentrar el vot de totes les dretes, cosa que sí que creuen que fa Isabel Díaz Ayuso, que l’any passat va aconseguir la majoria absoluta en les autonòmiques.
L’eterna ombra
La presidenta de Madrid continua sent una ombra dins del PP. Els problemes fiscals i judicials de la seva parella, Alberto González Amador, no l’han empetitit, com alguns dirigents pròxims a Feijóo pensaven fa uns mesos. De fet, aquest divendres González Amador, segons va avançar El Debate, de Bieito Rubido, exdirector d’Abc, va denunciar l’Ajuntament de Madrid per filtrar suposadament dades relatives a l’expedient de les obres il·legals que va emprendre al pis que la parella comparteix des del 2022. És a dir, el nòvio d’Ayuso ha denunciat l’alcalde del PP José Luis Martínez-Almeida. La relació entre els dos polítics no és bona des de la guerra en què ella va acabar amb Pablo Casado, el 2022.
Ayuso és un vers incontrolable per a Feijóo. Alts càrrecs del partit, a l’escoltar tertúlies i llegir webs aquests dies, no descarten que la presidenta torni a donar la batalla contra el president del PP d’aquí uns mesos. Per això, dins de Génova i també des d’alguns territoris, segons va publicar dijous EL PERIÓDICO, aconsellen a Feijóo que reforci la seva autoritat renovant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el governador i subgovernador del Banc d’Espanya i d’altres institucions com ara és la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Hauria de trobar una fórmula satisfactòria per actualitzar el CGPJ que no suposés renegar del tot d’una nova llei orgànica, amb un equilibrat repartiment de càrrecs.
Aquest moviment centraria Feijoó després dels seus pactes amb Vox en autonomies i l’acostament en temes com la immigració, i trauria a Sánchez l’argument que el PP "fa por" i forma part de les "tres ultradretes" (amb Santiago Abascal i Alvise Pérez). Seria una jugada arriscada, però necessària, segons alguns dins del PP, hi hagi o no eleccions a Catalunya i/o Espanya. Ayuso va pressionar el polític gallec fa dos anys perquè no renovés el CGPJ. Ell va cedir. Aquell dia, segons alguns conservadors, ella li va prendre la mesura.
L’Eurocopa
Notícies relacionadesÉs un clàssic que les decisions controvertides prenen en vigílies de dies festius, en vacances o poques hores abans d’un gran esdeveniment esportiu. Pa i futbol. Aquest estiu hi ha Eurocopa. Espanya es va estrenar ahir. El campionat s’allarga gairebé un mes i acabarà amb les semifinals el dia 9 i 10 de juliol; la final, el diumenge 14.
Segur que als plans A, B, C i D de Sánchez i Feijóo estan apuntades aquestes dates. El president del Govern s’ha envalentit moltes vegades en situacions d’inestabilitat i ara ha d’avançar al terreny pantanós de veure com, malgrat haver-se cremat amb la llei d’amnistia, Carles Puigdemont i ERC l’hi posen molt difícil a Illa a Catalunya i qui sap si a ell mateix a Madrid. Aquest estiu, en tot cas, sempre ens quedarà Rodri. I Pedri i Nico Williams.
- Informe de l’OCDE Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Elena Manzano: "Cal trencar la premissa que Catalunya dona i Extremadura rep"
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- EIX EN TRANSFORMACIÓ Collboni fitxa Joan Oliveras com a president del consell per a la Rambla
- mesures de l'executiu La Generalitat mobilitzarà més de 1.000 milions per impulsar els microxips
- Nou pol d’innovació Un mar de ‘start-ups’, innovació i tecnologia
- Mesures de l'Executiu Catalunya comptarà amb més jutges de reforç contra la multireincidència
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Nou pol d’innovació De Nova York a Barcelona