Rull assumeix que no hi haurà candidat avui i apunta a una investidura al límit

Després que Illa demani "més temps", el president del Parlament apunta a l’agost

Rull assumeix que no hi haurà candidat avui i apunta a una investidura al límit
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé 40 dies després de les eleccions, no hi ha encara indicis de pacte. Tant és així que al Parlament ja es dona per descomptat que la setmana que ve no se celebrarà cap debat d’investidura, com preveu la normativa catalana, i que tocarà recórrer a un acte equivalent a un ple fallit per activar el compte enrere de dos mesos que els partits hauran d’aprofitar per negociar, abans de la repetició automàtica dels comicis.

A primera hora del matí d’aquest dimarts ja assumia aquest escenari el president de la Cambra, Josep Rull, després que el candidat del PSC, Salvador Illa, afirmés un dia abans en públic que necessita "més temps" per sumar els suports d’ERC i els Comuns a la seva presidència, amb qui ja ha començat a negociar. "No puc forçar ningú a presentar candidatura", va afirmar Rull en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, tot i que el socialista no li comunicarà formalment la seva decisió si no es postula encara fins avui, durant la seva cita en el marc de la ronda de consultes estipulada. Ahir va ser el torn del PP, Vox, els Comuns, la CUP i Aliança Catalana, mentre que avui passaran pel despatx del president de la Cambra el PSC, Junts i ERC.

En aquestes reunions, tampoc Junts té previst demanar a Rull que proposi el seu líder, Carles Puigdemont, com a candidat. Els arguments són semblants. Puigdemont, igual com Illa, no vol postular-s’hi sense comptar amb prou suports, que en el seu cas són encara més difícils d’aconseguir. Per ser president, Puigdemont necessita el suport d’ERC i la CUP, a més de l’abstenció del PSC, que ja ha rebutjat taxativament concedir-l’hi.

Ple el 25 de juny

Així, davant la inexistència de candidat, està previst que Rull anunciï públicament avui a la tarda que convoca un ple per al dia 25 per activar el compte enrere. Amb la normativa a la mà, no és obligatòria una cita davant el plenari per posar en marxa el rellotge, però fonts pròximes al president donen per fet que serà la fórmula elegida pel cap de la Cambra, cosa que permetrà a tots els grups fer un pronunciament al respecte d’aquesta situació des del faristol.

El precedent d’aquest "acte equivalent" es remunta al ple del 30 de gener del 2018, que va suspendre Roger Torrent per incompareixença de Puigdemont. En aquell moment no es va activar el rellotge, però els lletrats ho van plantejar com una mena de solució última per evitar el bloqueig. Més tard, amb la inhabilitació de Quim Torra, es va utilitzar per primera vegada. A diferència de la normativa del Parlament, que dona 10 dies al president de la institució per designar candidat, la del Congrés dels Diputats no marca terminis per al primer debat d’investidura i només s’activa el rellotge dels dos mesos si hi ha una votació fallida.

Notícies relacionades

ERC va ser l’única formació que va alçar la veu contra aquesta decisió, després de constatar com aquest acte equivalent ha sigut plenament normalitzat per la resta de grups. Ho ha fet la portaveu del partit, Marta Vilalta, que va acusar tant Illa com Puigdemont d’"irresponsables" per no voler postular-se en la primera investidura i va qualificar la seva decisió d’esperar d’"irrespectuosa" amb la institució.

Amb tot, una vegada s’activi el rellotge dimarts de la setmana que ve, els partits tindran dos mesos per negociar abans de la convocatòria automàtica d’eleccions. Concretament, hi ha temps fins al 25 d’agost per celebrar un ple d’investidura, fet que obligarà els diputats a organitzar les seves vacances en funció del calendari.