Crisi interna

Aragonès i Rovira firmen el manifest contra Junqueras

L’exlíder d’ERC critica el document i diu que "els draps bruts es renten a casa"

Fonts pròximes a l’expresident de la formació asseguren que no renunciarà a liderar el partit 

Aragonès i Rovira firmen el manifest contra Junqueras

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polèmica pel manifest sobre el futur d’ERC que sacseja el partit és lluny d’apagar-se. Ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la secretària general, Marta Rovira, i el líder republicà al Parlament, Josep Maria Jové, s’hi van afegir. El document és una iniciativa del sector de Rovira que demana una "renovació general de la cúpula dirigent del partit" i que s’ha interpretat com una maniobra de pressió contra Oriol Junqueras –que lidera l’altre sector– per fer-lo desistir de la intenció d’aspirar al lideratge d’ERC en el congrés del 30 de novembre. Les firmes d’Aragonès, Rovira i Jové intensifiquen la pressió sobre l’exlíder dels republicans.

El manifest, que ja han firmat més de 700 càrrecs i militants, agreuja encara més la crisi interna que viu ERC i contribueix a engrandir les diferències entre els dos sectors que es disputen el poder, el que lidera Rovira i el que lidera Junqueras. Ahir, mentre que Rovira va estampar la seva firma en el text perquè està "d’acord amb el que s’està demanant", Junqueras va criticar les formes amb què es va donar a conèixer i va considerar que l’únic que fa és debilitar el partit. La lluita es va posar en marxa després dels mals resultats d’ERC en les eleccions catalanes, però ara és més visible que mai.

Si Rovira defensa el contingut del manifest, per a Junqueras el problema no és tant el fons, que podria arribar a subscriure, sinó les formes. Ell considera que la publicació del document només serveix per airejar els problemes de la formació en públic en lloc de mirar de resoldre’ls internament. "Els debats interns s’han de fer internament. És millor que portar-los al món dels mitjans de comunicació. Els draps, bruts o nets, és millor rentar-los i estendre’ls a casa", va dir en una entrevista a RAC1.

"No sobra ningú"

Notícies relacionades

Junqueras no va tenir objeccions en admetre que se sent assenyalat: "Tots els mitjans ho han interpretat així i és possible que així sigui, almenys en part". El seu argument és que a Esquerra "no sobra ningú" i, per tant, tampoc ell. Fonts pròximes a l’exlíder d’ERC asseguren que Junqueras en cap cas té pensat abandonar la carrera per liderar el partit perquè està convençut que pot reflotar ERC i perquè confia que pot comptar amb el suport de la militància. A més, les mateixes fonts consideren "antidemocràtic" el plantejament del manifest perquè mira d’evitar que un militant, en aquest cas Junqueras, exerceixi el dret d’intentar liderar el partit.

En aquesta lluita pel control de la formació cada part intenta desgastar l’altra, però, alhora, intenta transmetre que no tots els ponts estan trencats. Difícil de creure. Si la setmana passada Junqueras va dir que Rovira seria una bona candidata si hi ha repetició electoral, dimarts Rovira va dir que "tant de bo" Junqueras sigui candidat en el futur perquè significaria que "la llei d’amnistia haurà tingut efectes". La realitat és que, per ara, cap dels dos pot ser candidat perquè segueixen sense l’amnistia aplicada. A més, aquestes ofertes creuades són més de cara al públic que una altra cosa, ja que no les han abordat cara a cara.