El tauler català

Rull activarà el compte enrere per a la investidura amb un ple sense candidat

Illa i Puigdemont es neguen a postular-se per a una primera votació per no comptar amb prou suports, però tindran dos mesos per negociar abans de precipitar una repetició electoral

El líder del PSC es va mostrar convençut que al final arribarà a un pacte amb ERC i els Comuns

Rull activarà el compte enrere per a la investidura amb un ple sense candidat
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La setmana que ve no hi haurà cap debat d’investidura. Així ho va certificar ahir el president del Parlament, Josep Rull, després de finalitzar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris que havia de servir per decidir quin candidat pujaria al faristol en aquesta primera investidura. La negativa per part de Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts) de postular-se a aquesta primera votació obligarà Rull a firmar una resolució per certificar l’absència de candidat en aquest primer intent i activar el rellotge de la repetició electoral. És el que es coneix com un acte equivalent a una investidura fallida, que ja es va utilitzar amb la inhabilitació de Quim Torra, i que s’escenificarà en un ple el pròxim 26 de juny.

D’ara endavant, els partits tenen un màxim de dos mesos per intentar negociar i mirar de lligar els suports necessaris de cara a poder superar una investidura, amb una data límit ja marcada al calendari: dilluns, 26 d’agost. Arribats a aquesta data, si no s’ha proclamat un nou president, Pere Aragonès, que assumeix la presidència en funcions, haurà de convocar automàticament noves eleccions. Aquestes se celebrarien 47 dies després, el diumenge 13 d’octubre.

Però malgrat no haver fet el pas en aquesta primera ocasió, tant Illa com Puigdemont van expressar la seva voluntat de postular-se més endavant. I així també ho va certificar Rull en una compareixença pública una vegada acabada la ronda de contactes amb els grups, en la qual es va mostrar "convençut" que durant els pròxims dos mesos hi haurà "capacitat de construir consensos, ponts i diàleg", per fer possible un debat d’investidura.

També Illa va voler traslladar optimisme i es va mostrar convençut que arribarà a un pacte amb ERC i els Comuns que li permetrà arribar a la presidència de la Generalitat, malgrat la distància evident que de moment existeix amb els republicans i que s’ha pogut constatar en les primeres reunions amb les discrepàncies sobre el model de finançament. Però fins que aquest acord no arribi, Illa assegura que no vol "fer perdre el temps". "Quan tingui amarrada la majoria progressista, ho comunicaré al president del Parlament perquè prengui la decisió oportuna", va assegurar després de la reunió preceptiva, que es va allargar uns 40 minuts.

Albert Batet, líder parlamentari de Junts, va utilitzar termes similars. "Tenim la intenció d’anar a la investidura, però no ara", va afirmar el postconvergent després de passar pel despatx de Rull i comunicar també que Puigdemont vol postular-se, però que no ho farà fins que tingui prou suports. A la pràctica, això significa tenir el sí almenys d’ERC i l’abstenció del PSC, una opció que els socialistes descarten taxativament.

La tornada de l’expresident

Però que Puigdemont no es presenti encara a la investidura, i tampoc Illa, té una altra derivada, i és que queda en l’aire la tornada de l’expresident a Catalunya. Puigdemont es va comprometre a assistir presencialment al primer debat d’investidura al Parlament, independentment del candidat, però al no haver-n’hi cap que faci el pas, la seva tornada queda en suspens.

Notícies relacionades

La negativa d’Illa i Puigdemont a sotmetre’s al debat ha rebut la reprimenda d’ERC, que considera que negociar "no és excusa per amagar-se".

De moment, el 25 de juny, que era el dia inicialment previst per al ple d’investidura, el president de la Cambra convocarà la junta de portaveus dels grups parlamentaris. Per aquesta raó, va apuntar Rull, el ple en què comunicarà al conjunt de l’hemicicle la resolució per començar el compte enrere de la repetició electoral sense candidat serà el dia 26. Això, a més, garanteix que, en cas d’haver-hi noves eleccions, aquestes serien el diumenge 13 d’octubre, i no el dissabte 12, Dia de la Hispanitat, que és quan s’haguessin celebrat si s’hagués iniciat el còmput el 25 de juny.