El tauler català
Rull activarà el compte enrere per a la investidura amb un ple sense candidat
Illa i Puigdemont es neguen a postular-se per a una primera votació per no comptar amb prou suports, però tindran dos mesos per negociar abans de precipitar una repetició electoral
El líder del PSC es va mostrar convençut que al final arribarà a un pacte amb ERC i els Comuns

La setmana que ve no hi haurà cap debat d’investidura. Així ho va certificar ahir el president del Parlament, Josep Rull, després de finalitzar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris que havia de servir per decidir quin candidat pujaria al faristol en aquesta primera investidura. La negativa per part de Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts) de postular-se a aquesta primera votació obligarà Rull a firmar una resolució per certificar l’absència de candidat en aquest primer intent i activar el rellotge de la repetició electoral. És el que es coneix com un acte equivalent a una investidura fallida, que ja es va utilitzar amb la inhabilitació de Quim Torra, i que s’escenificarà en un ple el pròxim 26 de juny.
D’ara endavant, els partits tenen un màxim de dos mesos per intentar negociar i mirar de lligar els suports necessaris de cara a poder superar una investidura, amb una data límit ja marcada al calendari: dilluns, 26 d’agost. Arribats a aquesta data, si no s’ha proclamat un nou president, Pere Aragonès, que assumeix la presidència en funcions, haurà de convocar automàticament noves eleccions. Aquestes se celebrarien 47 dies després, el diumenge 13 d’octubre.
Però malgrat no haver fet el pas en aquesta primera ocasió, tant Illa com Puigdemont van expressar la seva voluntat de postular-se més endavant. I així també ho va certificar Rull en una compareixença pública una vegada acabada la ronda de contactes amb els grups, en la qual es va mostrar "convençut" que durant els pròxims dos mesos hi haurà "capacitat de construir consensos, ponts i diàleg", per fer possible un debat d’investidura.
També Illa va voler traslladar optimisme i es va mostrar convençut que arribarà a un pacte amb ERC i els Comuns que li permetrà arribar a la presidència de la Generalitat, malgrat la distància evident que de moment existeix amb els republicans i que s’ha pogut constatar en les primeres reunions amb les discrepàncies sobre el model de finançament. Però fins que aquest acord no arribi, Illa assegura que no vol "fer perdre el temps". "Quan tingui amarrada la majoria progressista, ho comunicaré al president del Parlament perquè prengui la decisió oportuna", va assegurar després de la reunió preceptiva, que es va allargar uns 40 minuts.
Albert Batet, líder parlamentari de Junts, va utilitzar termes similars. "Tenim la intenció d’anar a la investidura, però no ara", va afirmar el postconvergent després de passar pel despatx de Rull i comunicar també que Puigdemont vol postular-se, però que no ho farà fins que tingui prou suports. A la pràctica, això significa tenir el sí almenys d’ERC i l’abstenció del PSC, una opció que els socialistes descarten taxativament.
La tornada de l’expresident
Però que Puigdemont no es presenti encara a la investidura, i tampoc Illa, té una altra derivada, i és que queda en l’aire la tornada de l’expresident a Catalunya. Puigdemont es va comprometre a assistir presencialment al primer debat d’investidura al Parlament, independentment del candidat, però al no haver-n’hi cap que faci el pas, la seva tornada queda en suspens.
Notícies relacionadesLa negativa d’Illa i Puigdemont a sotmetre’s al debat ha rebut la reprimenda d’ERC, que considera que negociar "no és excusa per amagar-se".
De moment, el 25 de juny, que era el dia inicialment previst per al ple d’investidura, el president de la Cambra convocarà la junta de portaveus dels grups parlamentaris. Per aquesta raó, va apuntar Rull, el ple en què comunicarà al conjunt de l’hemicicle la resolució per començar el compte enrere de la repetició electoral sense candidat serà el dia 26. Això, a més, garanteix que, en cas d’haver-hi noves eleccions, aquestes serien el diumenge 13 d’octubre, i no el dissabte 12, Dia de la Hispanitat, que és quan s’haguessin celebrat si s’hagués iniciat el còmput el 25 de juny.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)
- Trànsit Trànsit habilitarà aquest dijous dos carrils addicionals a l’AP-7 per a l’operació sortida de Setmana Santa
- Ovelles per a esbrossar Collserola: l'estratègia de l'AMB per a prevenir els incendis en els boscos de Barcelona
- A SEMIFINALS DE CHAMPIONS El Barça retorna a l’aristocràcia europea: de Valverde a Flick, sis anys on va canviar tot