Xoc entre Administracions
El Govern carrega contra Ayuso per no informar de la visita de Milei
Fonts diplomàtiques consideren "anòmal" que un president estranger "no sol·liciti una trobada institucional amb el seu homòleg"
L’Executiu critica la medalla que atorga la Comunitat de Madrid al dirigent argentí, i Vox la defensa
La segona visita a Espanya del president de l’Argentina, Javier Milei, ha convertit el xoc diplomàtic amb aquest país en un xoc institucional entre el Govern i la Comunitat de Madrid. Milei continuarà sense entrevistar-se amb el president del Govern ni amb el rei Felip VI, però en aquesta ocasió sí que es reunirà amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. Fonts diplomàtiques critiquen que "resulta sorprenent i anòmal que un president estranger no sol·liciti, en cap de les seves primeres visites a Espanya, una trobada institucional amb el seu homòleg, com fan tots els presidents del món, mentre manté trobades de caràcter privat i amb autoritats autonòmiques".
Les mateixes fonts carreguen contra Ayuso per fer gal·la del que consideren "una profunda deslleialtat cap a les institucions espanyoles, a l’anar en contra de l’article 5.2 de la llei 2/2014 de l’Acció i del Servei Exterior, aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy, i no informar el Ministeri d’Exteriors de la seva trobada amb un mandatari estranger, tal com obliga la llei esmentada".
Des del Govern eleven el to contra Milei a l’afirmar que busca "la confrontació i l’ofensa" a les institucions i la democràcia espanyoles, "una cosa sense precedents en les relacions internacionals i en els usos diplomàtics entre nacions". Per això avisen que seguiran "vigilants en defensa de les institucions espanyoles".
Les respostes seran en qualsevol cas diplomàtiques, tot i que l’escalada després de decidir retirar l’ambaixadora de Buenos Aires no tindria més vies que arribar a l’extrem de la ruptura total de relacions. L’Executiu assenyala que en la seva primera visita, per acudir al míting de Vox amb altres líders de la ultradreta europea, Milei no va estar a l’altura del poble argentí ni va respectar les institucions espanyoles. "Desitgem que ara sigui així, per la bona relació i l’afecte fraternal i històric entre els dos pobles", conclouen les fonts diplomàtiques amb un to amenaçador.
Sense fer referència directa a Milei, el president del Govern va aprofitar ahir l’anunci d’un pla sobre la incorporació de científics a l’Administració General de l’Estat per carregar contra els polítics negacionistes. "Alguns aposten, com veiem en altres continents i no tan lluny del nostre país, per tornar a aquests anomenats homes i dones fortes. Líders que mobilitzen les masses amb diagnòstics simplistes de la realitat i propostes impossibles, moltes vegades alienes i contràries a l’evidència científica", va assenyalar Sánchez en una clara al·lusió al que va denominar en repetides ocasions "internacional reaccionària".
Des de la perspectiva que la ciència no pot decidir, a través d’un model merament tecnocràtic allunyat de la sobirania popular, Sánchez va advocar per la "responsabilitat d’escoltar i donar-se suport en la ciència". El cap de l’Executiu va defensar el seu pla des del diagnòstic de l’actual "temps líquid" en el qual "proliferen partits polítics o influencers que neguen la utilitat de les vacunes, l’eficàcia de les polítiques redistributives o el canvi climàtic".
Reaccions al Congrés
No hi va haver un sol diputat que desfilés pel passadís del Congrés al qual no li preguntessin per la visita de Milei i especialment per la condecoració que rebrà avui a la Puerta del Sol per reconèixer "els vincles històrics, culturals, lingüístics i econòmics" de l’Argentina amb la regió madrilenya. Aquesta decisió, en ple conflicte diplomàtic amb el Govern d’Espanya i després de la participació de Milei en el conclave d’ultradretes mundials amb Vox d’amfitrió, va agitar ahir el ple de la Cambra baixa.
Precisament la portaveu parlamentària de Vox, Pepa Millán, va defensar aquesta condecoració, que veuen "un premi a les polítiques" del dirigent ultraliberal, "sobretot després dels atacs injustificats" de l’Executiu. La vicepresidenta Yolanda Díaz es va mostrar molt dura contra la presidenta madrilenya, i va titllar de "greu" que Ayuso "atorgui medalles a qui està empobrint un país com és l’Argentina, a qui està retallant i reduint drets socials al seu país".
Notícies relacionadesEls principals dirigents del PP van estar absents i només el portaveu del partit, Borja Sémper, va contestar a la pregunta sobre si en el seu partit estaven molestos com va suggerir el socialista Patxi López, a la qual cosa el diputat popular va respondre: "Es creu el lladre que tots són de la seva condició". Poc després apareixia Puente en el ple i evitava donar la seva opinió, responent simplement amb un somriure.
Espanya és la primera escala d’una gira europea que també portarà Milei per Alemanya i la República Txeca, on el president argentí sí que es veurà amb els respectius caps de Govern, Olaf Scholz i Petr Fiala. En el cas de Scholz, el portaveu de Milei va admetre que no serà una reunió bilateral a l’ús, sinó una trobada més informal, segons detalla Europa Press.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia