La consigna: evitar el xoc amb Milei

El president de l’Argentina ha viatjat dos cops a Espanya i ha creat problemes a Pedro Sánchez. L’Executiu va evitar el cos a cos, però li va negar una visita en la carta que incloïa una reunió amb el Rei.

La consigna: evitar el xoc amb Milei
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Javier Milei ha vingut dues vegades a Espanya, i en les dues ha creat problemes al Govern i ha sigut aclamat per part de l’oposició. En la primera, en un conclave d’ultradreta internacional organitzat per Vox, i divendres passat en un discurs amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso.

El càstig diplomàtic al president ultraliberal argentí després de la primera topada va ser la retirada de l’ambaixadora d’Espanya a Buenos Aires. La segona visita l’han evitat des del Ministeri d’Exteriors. Aquesta vegada José Manuel Albares ha esquivat l’escalada diplomàtica o verbal. Va eludir entrar en el tema, a preguntes dels periodistes. El Govern li va facilitar l’aterratge i la seguretat, malgrat que considerava el viatge com una visita privada i havia telegrafiat anteriorment que l’ajuda no estava garantida.

Va evitar els insults directes

En part, perquè aquest cop el president argentí va evitar els insults directes al president Pedro Sánchez i a la seva dona, Begoña Gómez, i els va substituir per indirectes. "Es parla de les poroses mans dels polítics. Potser no és la del polític directament, sinó la del germà, o la de la parella, o la que sigui; qui ho vulgui entendre, que ho entengui", va esgrimir al costat de la presidenta de la Comunitat de Madrid. I en part perquè ja no queden gaires esglaons més per pujar en l’escalada diplomàtica. Després de la retirada definitiva de l’ambaixadora, el següent seria la ruptura de relacions i el tancament de la delegació, una decisió impensable per només un xoc dialèctic.

Notícies relacionades

"El que convé a Espanya és desescalar. Cal deixar passar una mica de temps i evitar entrar en la confrontació un altre cop", opina Anna Ayuso, investigadora del centre de pensament CIDOB. "Retirar l’ambaixadora va ser una reacció molt personal i exagerada, massa radical. Ara només queda esperar un gest de la part argentina per tornar a enviar-hi un ambaixador. Tenim allà un encarregat de negocis i, en aquest nivell, les relacions bilaterals continuen funcionant. Però la situació perjudica les relacions d’Espanya a la regió: aquest any hi ha d’haver cimera iberoamericana i el que ve, cimera Unió Europea-CELAC".

El que sí que va fer Madrid és no fer cas a la visita a la carta que pretenia fer l’argentí, al·leguen fonts diplomàtiques. A més de la reunió amb Isabel Díaz Ayuso i el posterior sopar i xerrada amb economistes liberals, Milei va demanar veure’s amb el Rei, Felip VI, però no amb el cap de l’Executiu ni els ministres. Un gest inèdit. El Ministeri d’Exteriors ho va ignorar. "Mai s’ha contemplat la possibilitat d’atendre una petició de reunir-se amb el Rei", apunten a aquest diari fonts diplomàtiques. "La visita de Milei va ser en tot moment d’àmbit privat, no s’ha revelat la seva agenda" fins divendres, afegeixen.