Junts manté viva la investidura de Puigdemont sense aclarir si tornarà

Aquest dimecres s’activarà el compte enrere per elegir el nou president de la Generalitat abans de repetir eleccions

Junts manté viva la investidura de Puigdemont sense aclarir si tornarà
4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ni debat d’investidura ni retorn de l’expresident Carles Puigdemont a Catalunya per Sant Joan. Dimecres que ve s’activarà el compte enrere de dos mesos per elegir nou president de la Generalitat abans d’haver de repetir eleccions. I es farà sense que Puigdemont ni tampoc el socialista Salvador Illa se sotmetin a un debat d’investidura.

Els dos líders asseguren que tenen la voluntat de fer el pas i postular-se, però mantenen que no ho faran fins que no tinguin els suports assegurats. Per ara, el PSC ja ha començat a negociar amb ERC, fixant el finançament com a qüestió central, i confia a amarrar els seus vots i els dels Comuns per arribar al Palau de la Generalitat abans del 26 d’agost, data límit per aconseguir la investidura. Al davant, nou setmanes en què Junts també mirarà de mantenir vives les possibilitats de Puigdemont, mentre evita ensenyar les cartes de la seva eventual tornada.

La renúncia de Puigdemont a presentar-se a la investidura permet guanyar temps a l’expresident, però també li pot treure el focus, especialment si la negociació entre socialistes i republicans avança. Per evitar-ho, el partit necessita tractar de mantenir que la seva investidura és plausible, cosa que també els permetria salvaguardar el protagonisme del seu líder en cas de repetició electoral. Un relat que intentaran inculcar aferrant-se al pacte amb ERC i la CUP que va permetre a Josep Rull arribar a la presidència del Parlament i consolidar la majoria independentista a la Mesa. Que aquest acord es comencés a aconseguir en una reunió entre Puigdemont i Rovira, després d’anys sense veure’s, reforça el seu relat.

Sistemes diferents

L’aritmètica parlamentària va molt més enllà de les sumes i restes i els sistemes d’elecció dels dos càrrecs són diferents. Per impedir el nomenament de Rull, el PSC havia de pactar amb ERC o el PP perquè es pronunciessin a favor del seu candidat, ja que en segona votació sortia el més votat. No és així en el cas de l’elecció del cap de l’Executiu, en la qual només se sotmet a escrutini el postulant, que ha d’aconseguir 68 vots afirmatius o, en última instància, més vots a favor que en contra, cosa que, en el cas de Puigdemont, només seria possible amb l’abstenció dels socialistes.

Malgrat defensar en públic que la majoria "més operativa" per a la investidura és la suma independentista, a Junts miren de reüll les negociacions entre el PSC i ERC. Prova d’això va ser el retret públic de dilluns, quan Puigdemont va acusar Sánchez de fer "xantatge" amb el model de finançament, oferint un tracte singular com a "moneda de canvi" perquè Illa arribi a la Generalitat. S’ha de veure fins i tot si socialistes i republicans poden arribar a un acord en aquest aspecte, ja que de moment xoquen en el significat de finançament singular –ERC vol una mena de concert basc–, però Puigdemont podria jugar amb la carta de la seva tornada per alterar el tauler polític i dinamitar un possible pacte entre els dos actors que deixaria Junts a l’oposició.

I és que l’expresident va prometre durant la campanya tornar a Catalunya per assistir al primer debat d’investidura, fos qui fos el candidat que es presentés. Que travessés la frontera per a una investidura d’Illa podria tensar encara més ERC internament a l’hora de donar els seus vots al PSC. I encara més si Puigdemont fos detingut, ja que l’ordre de detenció és vigent. El partit manté que els plans de Puigdemont no han canviat i que el seu compromís de tornar per al debat d’investidura segueix en vigor, però eviten donar cap concreció i mantenen blindats tots els seus plans.

De nou a les urnes

Encara hi ha una altra possibilitat: que cap candidat no aconsegueixi els suports necessaris i que el 26 d’agost es convoquin automàticament eleccions per al 13 d’octubre. Públicament, Junts diu que la repetició no és una opció desitjable, però la resta de partits l’acusen de buscar aquest escenari, cosa que podria beneficiar la formació si Puigdemont pogués fer campanya a Catalunya. O, com a mínim, el partit considera que estaria en igualtat de condicions.

Notícies relacionades

A més a més, en cas d’haver-hi unes noves eleccions, les negociacions es produirien en paral·lel a les dels pressupostos generals de l’Estat. Puigdemont ha amenaçat de tombar els comptes de Sánchez si Catalunya no passa a recaptar el cent per cent dels impostos i es ganantiza l’execució de les inversions previstes.

Si durant els pròxims dos mesos se celebra una sessió d’investidura, l’expresident té l’oportunitat de complir la seva promesa i tornar. Si ningú no fa el pas, Puigdemont podria recuperar els seus plans inicials. Abans de la convocatòria d’eleccions anticipades, el líder de Junts tenia previst tornar per la Diada, l’11 de setembre. Podria ser el seu primer acte electoral o, fins i tot, fer-lo a prop de l’1 d’octubre, dos dies abans de començar la campanya oficial.