El Rei obre la seva segona dècada en el tron viatjant als països Bàltics

Felip VI visitarà les tropes espanyoles que protegeixen els aliats de l’OTAN d’una possible agressió russa i es reunirà amb líders locals

El Rei obre la seva segona dècada en el tron viatjant als països Bàltics
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI estrenarà la seva segona dècada en el tron amb un viatge d’alta càrrega política: avui a primera hora sortirà de la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) cap al mar Bàltic. Fins demà, el Monarca visitarà Estònia, Lituània i Letònia, tres països a les portes de Rússia on estan desplegats militars espanyols des de fa dues dècades, però que han tingut un paper cada cop més rellevant per la invasió d’Ucraïna ordenada per Vladímir Putin el febrer del 2022.

El 27 de maig, en el dinar que Felip VI va oferir al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que es trobava de visita a Espanya, va pronunciar un discurs en el qual va demanar a Putin "la retirada completa, immediata i incondicional de totes les forces russes del territori d’Ucraïna dins de les seves fronteres internacionals".

Amb la incorporació a l’OTAN dels tres països bàltics el 2004, es va ampliar l’espai aeri aliat al nord-est d’Europa i els socis van haver d’ajudar-los per portar a terme les tasques de vigilància i control sobre el seu territori. El Rei començarà aquesta gira per Estònia (amb una superfície similar a Aragó i 1,3 milions d’habitants) saludant el president de la república, Alar Karis, un biòleg i exdirector del Museu Nacional que va aconseguir el lloc com a independent i avalat pel partit reformista i el centrista.

Visita al Parlament

La reunió bilateral serà al Palau Presidencial de Kadriorg i després el Rei es traslladarà al Parlament, en el qual la delegació espanyola s’entrevistarà amb la que encapçali el president de la Cambra, Lauri Hassar. A la tarda, Felip VI anirà al port de la ciutat de Tallinn, on hi ha desplegats vaixells de l’Armada espanyola per reunir-se amb els militars. Aquesta nit assistirà a un sopar d’honor que li ofereix Karis, en el qual el Rei pronunciarà un breu discurs.

Demà, a primera hora, sortirà cap a Lituània (amb un territori que és dues vegades Catalunya i 2,8 milions d’habitants). El president de la república, Gitanas Nauseda, un analista financer d’un partit independent que ocupa el càrrec des del 2019, el rebrà i li oferirà un dinar. Després, farà una ofrena floral al memorial dels assassinats que van lluitar per la independència de Lituània, al cementiri Antakalnis.

Notícies relacionades

La visita a Lituània també inclou visita al Parlament i una breu trobada amb la presidenta de la Cambra, Victoria Cmilyte. A la tarda, serà el moment de veure els militars espanyols que són destacats en la base aèria Siauliau i que participen en la Policia Aèria del Bàltic de l’OTAN (BAP). Als hangars de reacció ràpida assistirà a un simulacre de com un avió n’intercepta un altre. Després volarà a Letònia, última etapa.

Aquest país, d’una superfície similar a Lituània, però amb menys habitants (1,8 milions), també compta amb desplegament espanyol: a la base d’Adazi, a 20 quilòmetres de Riga, hi ha des del 2017 el Grup de Combat Multinacional de l’OTAN. Allà anirà el Rei després d’haver dinat amb el president, Edgars Rinkevics, primer líder de la UE obertament gai.