Felip VI remarca a Lituània que la "cooperació" militar és "imperativa"

El Rei, que apunta a la "incertesa global", assisteix a un simulacre d’intercepció d’un avió no identificat rus per part de dos F-18 espanyols

Felip VI remarca a Lituània que la "cooperació" militar és "imperativa"

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI va seguir ahir la seva gira pels països bàltics. Després de visitar diumenge Estònia, ahir a primera hora va aterrar a Vílnius (Lituània) per entrevistar-se amb les autoritats i, a la tarda, va visitar els 150 militars espanyols destacats a la base de Siauliai sota el comandament de l’OTAN. Allà, on s’ubica la Policia Aèria del Bàltic (BAP, en les seves sigles en anglès), el Rei va assistir a un simulacre d’intercepció d’un avió no identificat de Rússia.

De camí fins al palau presidencial on l’estava esperant Gitanas Nauseda, va poder veure diverses banderes d’Ucraïna, com a mostra de solidaritat davant la invasió llançada per Vladímir Putin, i també una gran pancarta en un gratacel en la qual es llegia "Putin, la Haia t’espera", amb referència al Tribunal Penal Internacional, que té la seu en aquesta ciutat dels Països Baixos. La por a Estònia, Lituània i Letònia, països que formen part de la gira del Monarca, és que el gegant euroasiàtic pugui vulnerar la seva sobirania territorial.

Nauseda va oferir un dinar a Felip VI en què el Rei va pronunciar un breu discurs per mostrar, com el dia abans a Estònia, el suport d’Espanya en aquest moment de tensió amb Rússia. "Com a socis i aliats a la UE i l’OTAN, compartim una visió d’una Europa lliure i unida. L’experiència mostra que la nostra cooperació és imperativa per promoure l’estabilitat i la prosperitat en temps d’incertesa global", va dir.

A la tarda, el cap de l’Estat va volar de Vílnius a Siauliai per presenciar el simulacre aeri. Allà, a la pista de la base, Felip VI va veure arribar a la furgoneta que va traslladar des de l’edifici militar (on suposadament estaven de guàrdia) dos pilots, dos armers i dos mecànics. En aquest tipus d’operació sempre hi participen dos F-18. De tres en tres van anar als seus respectius aparells, van acabar de preparar-los i els pilots van sortir volant per interceptar, presumptament, un avió rus. Van trigar uns 20 minuts des de l’ordre de la missió fins que es col·loquen a l’esquerra de l’avió rus a una distància prudencial i els escorten i acompanyen fins que surten de l’espai aeri internacional o corregeixen la trajectòria.

Notícies relacionades

Regió delicada

Normalment, aquest tipus d’operació es desencadena perquè aparells russos (caces, de transport o d’intel·ligència) entren en espai aeri internacional de sobirania de l’OTAN o no han facilitat pla de vol. El mar Bàltic és una regió delicada perquè és fronterera amb Rússia: els militars de l’Aliança en aquesta missió vigilen la ruta que segueixen les aeronaus russes des de Kaliningrad (un enclavament del país en territori europeu que és al sud de Lituània i fronterer amb Polònia) fins a Sant Petersburg o a la inversa. Sovint, segons fonts del Ministeri de Defensa, volen o s’acosten a l’espai aeri de l’OTAN sense utilitzar transponedors, sense comunicar-se amb el control de trànsit aeri o sense haver presentat un pla de vol. Des de l’1 d’abril, el contingent espanyol ha hagut de sortir en una vintena d’ocasions per dissuadir-los.

Temes:

Intel OTAN