El Marroc arxiva la investigació sobre la tragèdia de Melilla del 2022

La fiscalia del país no veu indicis de delicte en l’actuació dels agents i aprecia que l’ús de la força va ser "proporcional"

El Marroc arxiva la investigació sobre la tragèdia de Melilla del 2022

EFE

1
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +

La fiscalia marroquina ha donat per tancada la investigació que va obrir després de la tragèdia que es va viure fa dos anys a la seva frontera amb la ciutat de Melilla, un intent de salt en el qual van participar més de mil persones i que va acabar amb 23 víctimes mortals, segons xifres oficials, i uns 70 desapareguts, segons les organitzacions en defensa dels drets humans. El ministeri públic ha arxivat la seva investigació per "l’absència d’indicis de delicte" i a l’apreciar un "ús proporcional de la força" per part dels agents marroquins, segons va informar l’agència Efe.

Així, segueix els mateixos passos de la justícia espanyola, que sis mesos després de la tragèdia també va donar carpetada a la investigació al considerar que "no hi ha elements que determinin que el dia dels fets els agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat actuants incorreguessin en cap infracció penal". Segons l’Associació Marroquina pels Drets Humans, fa diversos dies van ser informats que la Fiscalia va ordenar enterrar al cementiri de Nador tots els cadàvers de la tragèdia que seguien al dipòsit de cadàvers de la ciutat: "No coneixem els resultats de la investigació sobre la nostra denúncia ni el nombre exacte de cossos enterrats", va precisar a través de les xarxes socials.

Dos anys més tard, la ciutat de Nador, la més propera a la frontera amb Melilla, continua sotmesa a un ferri control de les autoritats per impedir que qualsevol persona migrant o refugiada pugui acostar-se al perímetre fronterer. Uns controls que també es porten a terme en les zones de muntanya pròxima, històricament un dels llocs que aquestes persones utilitzen per refugiar-se i descansar.

Notícies relacionades

A més, els últims mesos les autoritats marroquines han finalitzat la construcció d’una nova tanca d’uns set metres d’altura i una fossa de tres metres de profunditat, en diversos punts de la frontera. Aquesta nova reixa aixecada al costat marroquí compta amb afilades concertines, un element que Espanya va retirar de les seves tanques de Ceuta i Melilla el 2020.

Més enllà de les xifres oficials, les organitzacions en defensa dels drets humans consideren que hi podria haver almenys una trentena de morts més, tot i que lamenten que mai coneixerem la xifra exacta de persones que hi van perdre la vida.

Temes:

Ceuta Marroc