Acord d’efecte no immediat

El ple en què el PP i el PSOE recolzaran la llei de reforma del Poder Judicial i l’elecció de nous vocals del CGPJ podria arribar a finals de juliol. La modificació del sistema per elegir 12 dels membres de l’òrgan de govern dels jutges no estarà a punt fins a l’any que ve.

Acord d’efecte no immediat
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) està pactada, però no serà immediata. I encara menys la reforma del sistema d’elecció de la dotzena de vocals procedents de la magistratura, que no es debatrà fins a l’any que ve. El PP i el PSOE, encara instal·lats en la desconfiança que ha regnat en les negociacions durant més de cinc anys, han dissenyat un complex acord de salvaguardes per garantir-se certa tranquil·litat en el procés de tramitació parlamentari. Per fer-ho, populars i socialistes han jugat amb els temps –sempre molt ajustats– i les majories parlamentàries que tenen en cada una de les cambres.

Després d’anys buscant un pacte que els permetés sortir airosos d’una negociació de màxims que ha servit d’arma llancívola de manera contínua, el PP i el PSOE semblen haver donat amb un text que els satisfà a tots dos. El primer és que el CGPJ es renovarà i cada partit trairà deu dels seus membres, seguint el sistema que recull actualment la llei. A més, els populars presumeixen d’haver aconseguit una «composició absolutament equilibrada».

Ara bé, abans que el Congrés i el Senat posin data a un ple extraordinari per votar els deu noms que correspon elegir a cada Cambra –sis magistrats i quatre juristes–, els populars han posat una condició clau. El PP i el PSOE han de registrar una proposició de llei orgànica, ja redactada, que ha de ser aprovada al Congrés. Aquesta norma reforma la llei orgànica del Poder Judicial per ordenar al nou CGPJ que en el termini de sis mesos elabori i aprovi, per una majoria de tres cinquens, una «proposta de reforma del sistema d’elecció dels vocals de procedència judicial».

Tramitació urgent

El compromís del PSOE és que aquesta norma sigui aprovada pel Congrés, sense incloure cap esmena que no estigui ratificada pel PP, al juliol, cosa que obligarà a tramitar-la per la via d’urgència i gairebé en temps rècord. El pas d’aquesta reforma pel Senat, prèviament a l’aprovació definitiva, no preocupa gens al PP, ja que amb la seva majoria absoluta hi podrà donar el vistiplau sense cap problema en poques setmanes.

Així, a finals de juliol es podria produir aquest ple conjunt en què el PP i el PSOE hauran de recolzar aquesta norma, d’una banda, i renovar el CGPJ, d’una altra. Per a aquest últim pas cal el suport de tres cinquenes parts de cada una de les cambres –210 diputats i 160 senadors–, cosa que tenen garantida. En aquestes votacions, però, el PP no comptarà amb l’habitual suport de Vox, i el PSOE perdrà la majoria dels seus socis parlamentaris, incloent-hi Sumar, que ja han anunciat que no recolzaran un repartiment dels jutges entre els dos grans partits.

Amb el CGPJ renovat i la llei orgànica del Poder Judicial reformada, començarà a comptar el termini de sis mesos perquè el nou Consell elabori una proposta «de reforma del sistema d’elecció dels vocals designats entre jutges i magistrats». Aquesta iniciativa haurà de ser aprovada per tres cinquens dels vocals del CGPJ i obligar així que hi hagi un mínim d’entesa entre el sector popular i el socialista.

Notícies relacionades

La norma, a més, estableix que aquesta proposta haurà de ser «conforme al que disposa l’article 122 de la Constitució i que, amb la participació directa de jutges i magistrats que es determini, pugui ser avaluada positivament per l’informe de l’Estat de dret de la Comissió Europea, en la qual s’estableixi un Consell General del Poder Judicial conforme als millors estàndards europeus».

Una vegada estigui redactada i aprovada pel Consell General del Poder Judicial, aquesta proposta haurà de ser enviada al Congrés perquè comencin els tràmits parlamentaris. En aquest sentit, la redacció escollida, i destacada pel PSOE en un comunicat, és que la proposta arribarà a la Cambra baixa «per ser debatuda i, si escau, tramitada i aprovada». De tota manera, ja no serà fins al 2025 en què aquesta hipotètica reforma torni al debat a les Corts Generals.

Temes:

Sumar PSOE Vox