El Parlament habilita l’agost a l’espera d’un candidat a president

La Mesa estudia els mecanismes per garantir la convocatòria d’un possible ple en un mes en què els primers 15 dies són inhàbils

El Parlament habilita l’agost a l’espera d’un candidat a president
1
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

No hi haurà vacances al Parlament aquest estiu. El ple d’investidura, que s’haurà de celebrar entre el 26 de juny i el 26 d’agost, podrà tenir lloc en qualsevol moment dins d’aquest marge de temps. Si bé inicialment es va plantejar la possibilitat de fer un acord tàcit entre grups per fer un "parèntesi" del 8 al 18 agost, aquesta possibilitat va quedar descartada ahir pels membres de la Mesa, segons fonts parlamentàries, al·legant la "responsabilitat política" per l’actual situació al Parlament, ja que cap candidat s’ha postulat per al primer debat, que havia de tenir lloc aquesta setmana, i que finalitzarà amb la firma d’un acte equivalent a una investidura fallida avui.

La decisió es va prendre amb la voluntat d’obrir totes les vies possibles a la celebració d’una sessió plenària, de seguida que hi hagi un candidat disposat a això i sempre que el president de la Cambra, Josep Rull, ho proposi. Així, l’acord passa per garantir que la primera quinzena d’agost, els dies de la qual són considerats inhàbils, no obstaculitzi aquesta opció.

Notícies relacionades

La Mesa estudiarà durant la següent reunió com es podria certificar aquesta possibilitat. Les mateixes fonts apunten que podria simplement aixecar-se la inhabilitació dels dies o activar un mecanisme perquè la Mesa de la diputació permanent pugui activar la convocatòria.

Sigui com sigui, l’òrgan rector de l’hemicicle buscarà una fórmula que pugui permetre que els candidats se sotmetin a la votació en qualsevol moment dins dels dos mesos que marca el reglament. En el moment en què el cap de la Cambra consideri que hi ha un postulant a president, ho comunicarà i el ple d’investidura se celebrarà automàticament 48 hores després que s’hagi dut a terme aquest anunci.