Prohens rebutja tombar Le Senne per l’ofensa a les víctimes de Franco

Armengol ofereix els vots socialistes per destituir el president del Parlament i el PP li reclama que no avivi la "crispació"

Prohens rebutja tombar Le Senne per l’ofensa a les víctimes de Franco

Isaac Buj - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
ANDRÉS MARTÍNEZ

La presidenta del Congrés dels Diputats i secretària general del PSIB-PSOE, Francina Armengol, va descol·locar ahir la presidenta del Govern balear, Marga Prohens, amb la seva proposta pactada per fer fora Le Senne del càrrec després de destrossar en el ple la fotografia d’Aurora Picornell, icona de la repressió franquista a Mallorca. Una setmana després de l’incident, Armengol va oferir els vots dels socialistes sense condicions per destituir l’ultraconservador com a president del Parlament, tot i que fos a costa de recolzar un substitut del PP. Una oferta que els populars van rebutjar, conscients que acceptar-la podria suposar obrir una crisi amb els seus socis de Vox.

Armengol va reunir d’urgència la Comissió Executiva del seu partit davant l’"emergència democràtica" que travessen les Balears. La proposta que va sortir de la trobada va ser contundent: el PSIB-PSOE posa a disposició els seus vots al Parlament per destituir Le Senne, i es compromet a recolzar que el nou president de la Cambra Autonòmica sigui del PP, sigui quin sigui el nom del candidat.

El suport del PSOE en aquesta qüestió seria indispensable perquè el PP pogués cessar l’ultraconservador sense el suport de Vox, que ja ha mostrat el seu total suport al gest que va tenir a l’hemicicle. Per la seva banda, Més per Mallorca també va oferir la setmana passada els seus vots al PP per destituir Le Senne del càrrec. "En un moment extraordinari, que està afectant la nostra democràcia, estem disposats a cedir els vots necessaris al Grup Popular perquè una persona del seu grup pugui retornar la dignitat democràtica al Parlament i que Le Senne faci efectiva la seva dimissió de manera immediata", va detallar Armengol.

Aliança amb Vox

El moviment va descol·locar els membres del Consolat (Govern balear), molt nerviosos al veure que aquesta proposta es va convertir en notícia a nivell nacional amb els diferents mitjans de comunicació obrint els seus programes i qüestionant si el PP no l’hauria d’acceptar per destituir Le Senne. No obstant, el PP va rebutjar ràpidament la proposició, coneixedor de les conseqüències polítiques que li podria suposar en la seva aliança amb Vox.

Notícies relacionades

Cal recordar que en el preacord firmat entre els dos es deixava constància que la presidència del Parlament havia de recaure en Vox. Així, el portaveu dels populars al Parlament, Sebastià Sagreras, va argumentar que la proposta dels socialistes "no té cap credibilitat" a l’hora d’oferir vots i va demanar a Armengol "que no contribueixi" a augmentar la crispació a les Balears. "Des del PP hem condemnat de forma contundent els fets lamentables que van passar. El que demanem a tots els grups és que ajudin a rebaixar la tensió davant un clima irrespirable al Parlament, també li demanem a Armengol que reflexioni i no contribueixi a aquesta crispació, que no es mereixen els ciutadans".

El portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, va qualificar d’"acudit" i "ocurrència" la proposta d’Armengol. "No és la persona més adequada per donar lliçons", va dir. Segons Tellado, l’oferta de la líder del PSIB "no té precedents", i va afirmar que "frega el ridícul més absolut".