PSC i ERC negocien avenços en el català i contra l’extrema dreta

Socialistes i republicans es reuneixen de nou un dia abans del ple que activarà el compte enrere de dos mesos cap a una repetició electoral

PSC i ERC negocien avenços en el català i contra l’extrema dreta
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

A les nou del matí d’ahir, els membres dels equips negociadors del PSC i d’ERC ja circulaven pel Parlament. Mentre el secretari general de Junts, Jordi Turull, mirava de donar ales a la investidura de Carles Puigdemont amb l’abstenció dels socialistes en una entrevista a Catalunya Ràdio, el partit de Salvador Illa es preparava per reunir-se de nou amb els republicans. I així ha sigut. Les dues parts continuen estant molt lluny d’arribar a un acord, però a l’espera de la concreció d’una oferta sobre el finançament debaten sobre altres carpetes. En concret, sobre l’impuls del català i sobre com fer front a l’extrema dreta.

El pacte, si és que arriba, es courà a foc lent i fora del focus mediàtic, tot i que uns i d’altres s’han deixat veure a la institució en un dia d’alta concurrència, amb l’objectiu que es normalitzin setmanes de trobades sense treva estiuenca i amb discreció decretada des de les cúpules. La d’ahir es produeix 24 hores abans que al Parlament se celebri un ple per certificar que, per ara, no hi ha candidat a la presidència de la Generalitat i activar el rellotge de dos mesos cap a una repetició electoral. ERC, afectada per la seva crisi interna, necessita temps i es reuneix tant amb el PSC com amb Junts, sense mullar-se.

No obstant, en les files republicanes són plenament conscients que el dilema es troba entre permetre la investidura d’Illa o celebrar uns altres comicis el 13 d’octubre, l’escenari que donen per fet que vol Carles Puigdemont. Així que en aquests moments estan explorant fins on pot arribar la negociació amb el PSC, amb el finançament singular com a "mínim exigible", al mateix temps que gestionen la pugna entre Marta Rovira i Oriol Junqueras. No hi ha unanimitat sobre què ha de fer el partit davant la investidura, però conflueixen en el fet que cal esprémer les converses i, per tant, el calendari. La qüestió és si la factura que li cobrin al PSC pot ser prou alta per donar-li el sí a Illa i estar en una posició de força des de l’oposició o bé conclouen que això hipotecaria la seva remuntada i que, per tant, assumeixen el risc de tornar a passar per les urnes.

Així que els socialistes estan treballant per poder detallar una oferta que ajudi a decantar la balança. En aquest cas, i per garantir l’èxit de la proposta, Illa necessita el vistiplau de Pedro Sánchez a la proposta de finançament. El president s’hi ha compromès, però encara sense lletra petita, mentre que ERC avisa que el que reclama és un concert econòmic que suposi tenir la clau de la caixa i la recaptació i gestió de tots els impostos.

No encallar-se en el finançament

Notícies relacionades

Fins ara, l’aposta dels socialistes és no sortir del marc de l’Estatut vigent, així que el president del Govern central ha de veure de quin marge disposa perquè el repartiment de recursos causa irritació no només fora, sinó també dins del seu partit, així que ha d’assegurar-se l’apaivagament tant dels barons del PSOE com dels socis de la investidura.

A l’espera que s’obri en canal aquesta gran carpeta en la negociació entre el PSC i ERC, Illa ha ordenat al seu equip no encallar-se i arremangar-se amb altres qüestions. D’aquí que, malgrat tenir dos mesos per davant i conscient que la investidura podria arribar al límit, s’abordin altres assumptes. Els republicans ja van deixar clar que les polítiques per potenciar l’ús social del català, apuntalar-lo a l’escola i aconseguir-ne l’oficialitat a Europa formen part també de les seves prioritats per pactar. Els dos equips també aborden mecanismes per fer front a una extrema dreta que ara està representada al Parlament per dues sigles: Vox i Aliança Catalana.