Els partits donen l’esquena a un pacte que només rep el vistiplau de Sumar

Podem deixa en l’aire el seu suport a l’Executiu i proclama una «nova legislatura de gran coalició» / Feijóo reconeix "pressions de tot tipus"

Els partits donen l’esquena a un pacte que només rep el vistiplau de Sumar

Daniel Gonzalez

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Els socis de Govern i Vox van sortir a patolls contra l’acord aconseguit pel PSOE i el PP per renovar el CGPJ. La majoria de partits que sustenten la majoria progressista al Congrés, a excepció de Sumar, que està al Consell de Ministres, van qüestionar la decisió de Pedro Sánchez de segellar un pacte amb els populars i cedir parcialment a la seva exigència de canviar l’elecció, admetent la "participació directa" dels jutges en el nomenament i encarregant al CGPJ una proposta per reformar el sistema.

Podem va ser un dels més durs en les seves crítiques i va proclamar el començament d’una nova etapa de "gran coalició" dins de la legislatura, i va acusar el PSOE de "rendició" al PP. El partit morat, que té quatre diputats al Congrés, va amenaçar ahir de retirar el seu suport al Govern en cas d’acceptar-se pactar un nou sistema d’elecció dels jutges. Una idea que ve recollida en l’acord publicat, on s’estableix que hi haurà una "participació" directa dels jutges en l’elecció de la cúpula judicial.

"Rendir-se davant la dreta"

"El punt i a part era rendir-se davant la dreta que fa la guerra bruta judicial i mediàtica", va criticar l’exministra i secretària general de Podem, Ione Belarra, al poc d’anunciar-se l’acord, amb referència al "punt i a part" que va anunciar Pedro Sánchez després de les cinc jornades de reflexió per avançar en un "pla de regeneració democràtica". "El PSOE elegeix nou soci de govern, el PP, i arrenca una nova legislatura de gran coalició. Això no és el que la gent va votar a les urnes", va continuar la dirigent a la xarxa social X (abans Twitter).

En declaracions als passadissos del Congrés, Belarra va dir que el PSOE "ha triat aquest camí de la rendició al PP i la legitimació de la guerra bruta judicial i mediàtica", i ha avançat el seu vot en contra d’aquesta proposta de renovació: "No respon al que van votar les urnes i no es farà amb la complicitat de Podem".

Des del PNB, que sempre ha comptat amb quota en el repartiment de vocals, el seu portaveu, Aitor Esteban, va confirmar que la seva exclusió de les negociacions. "Amb nosaltres no ha parlat ningú", va aclarir als passadissos del Congrés per mostrar la seva sorpresa que "per a això hagin trigat tant temps". Entre l’advertència i la resignació, Esteban va apuntar que el PSOE i el PP tenen majoria per arribar a aquest tipus d’acords i reformar la llei del poder judicial. "Evidentment, nosaltres no votarem a ningú", va concloure per donar compte que cap dels noms proposats compta amb el seu aval.

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, es va mostrar molt crític per censurar una pacte que "no reflecteix la pluralitat del Congrés".

Alberto Núñez Feijóo va reconèixer haver rebut pressions de tot tipus per materialitzar l’acord amb el PSOE, però que es va mantenir "ferm a preservar la independència judicial".