El Parlament activa el compte enrere cap a un pacte ‘in extremis’ que eviti eleccions

Illa té la majoria absoluta al seu abast si pacta amb ERC i els Comuns, mentre que Puigdemont encoratja el retorn al Govern i exigeix al PSC una abstenció que aquest li nega

El Parlament activa el compte enrere cap a un pacte ‘in extremis’ que eviti eleccions
2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El compte enrere cap a una repetició electoral està activat i Catalunya s’aboca a un pacte in extremis en ple estiu per mirar d’evitar-ho. El Parlament va certificar ahir que la legislatura trigarà a arrencar perquè per ara no hi ha un candidat disposat a optar a la investidura, i el president de la Cambra, Josep Rull, va firmar un acte equivalent a un intent fallit per posar en marxa el rellotge. Si abans del 26 d’agost no hi ha president, els catalans tornaran a votar el 13 d’octubre.

L’hemicicle va exhibir la marató de dos mesos que s’acosta: Salvador Illa (PSC) parteix amb més opcions –té una majoria absoluta al seu abast si pacta amb ERC i els Comuns– que Carles Puigdemont (Junts), que encoratja el seu retorn i exigeix una abstenció socialista que ja li han negat per activa i per passiva. El líder del PSC, sabent que aquesta serà una dura cursa de fons, va prometre treballar "sense presses però sense pauses" i cremar-se les pestanyes per aconseguir els suports per ser president. El seu esquer, va anticipar, serà posar sobre la taula una oferta progressista "ambiciosa" que els republicans no puguin rebutjar.

El finançament singular

La clau és com es concreta el finançament "singular" per a Catalunya, una concessió que requereix el concurs del Govern del PSOE, però que esperarà que la militància republicana, immersa en una crisi per les clatellades electorals i amb una presidència del partit vacant després de la dimissió de Junqueras, ho avali.

El president parlamentari dels republicans, Josep Maria Jové, va tornar a posar sobre la taula les condicions per a un acord: el dret a l’autodeterminació, el finançament, l’estat del benestar i el reforç del català. Jové va carregar tant contra Illa com contra Puigdemont per "no prendre’s seriosament el país" al no presentar-se a aquest primer intent, i va mirar de sacsejar el paper protagonista dels republicans, festejats per tots, defensant que hi ha una suma amb més suports: la del PSC i Junts, a qui fa responsables d’una possible tornada a les urnes.

En el torn de Junts, Albert Batet, va defensar que Puigdemont pot ser investit malgrat que no hagi guanyat les eleccions, com ho va ser Pedro Sánchez o Jaume Collboni, i va tornar a pressionar al PSC perquè faciliti la reelecció del seu candidat, suggerint que Junts pot deixar de recolzar el president del Govern.

Notícies relacionades

Els Comuns van ser els més severs a l’hora de mirar de desmuntar que la hipotètica investidura de Puigdemont. "O hi ha un acord entre el PSC, ERC i els Comuns o una repetició electoral. Que no s’enganyi la ciutadania", va etzibar la presidenta del grup, Jéssica Albiach. Per la seva banda, el líder del PP català, Alejandro Fernández, va carregar amb duresa, però amb ironia, contra els acords entre socialistes i independentistes al Parlament i al Congrés.

La sessió va servir per assistir a l’estrena des del faristol de Sílvia Orriols. "Ja som aquí", va etzibar, assegurant que el seu partit no investirà "ni espanyolistes ni processistes". La líder d’Aliança Catalana va exhibir un discurs islamòfob que va ser recriminat pel president de la cambra catalana , Josep Rull.