Feijóo utilitza el CGPJ per centrar-se mentre lliga curt els aznaristes

L’equip del líder del PP es va assegurar la benedicció de l’expresident per esmorteir crítiques al partit i en mitjans conservadors / El dirigent obre una etapa que inclourà més pactes amb el PSOE

Feijóo utilitza el CGPJ per centrar-se mentre lliga curt els aznaristes
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El principal maldecap d’Alberto Núñez Feijóo aquests dies era veure com s’agafarien alguns sectors del seu propi partit el pacte amb el PSOE per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i, en aquest assumpte, José María Aznar era la persona clau. L’expresident del Govern té gran ascendència entre els més dretans del PP i entre dirigents especialment loquaços com Isabel Díaz Ayuso i Cayetana Álvarez de Toledo. Aquestes tres persones eren les que més temor despertaven a Feijóo i a la seva cúpula, ja que s’han manifestat en diverses ocasions en contra de qualsevol pacte amb Pedro Sánchez en matèria judicial. Magrat això, l’actual líder del partit i molts dels seus col·laboradors consideren que l’acord del CGPJ, al qual obliga la Constitució i que el PP bloquejava des de fa més cinc anys, és decisiu per reconstruir el perfil moderat amb què va arribar a Madrid el 2022 i que ha malmès intentant esgarrapar vots de Vox.

Persones de confiança de Feijóo van sondejar dies enrere Aznar per assegurar-se que no presentaria batalla contra el pacte. I van aconseguir el seu objectiu. La benedicció va arribar aquest dimecres via Instagram. I Feijóo va respirar tranquil. Aznar va escriure un missatge just abans que comencessin les tertúlies. "Alberto Núñez-Feijóo ha fet el que havia de fer i ho ha fet molt bé", va escriure l’expresident. Aznar va acompanyar la frase amb una anàlisi de la seva fundació (FAES) titulada "Un acord equilibrat".

Aquests missatges anaven destinats, segons membres de la cúpula del PP, a mitigar les possibles crítiques d’algunes ràdios i webs que sustenten el que alguns anomenen la "ultradreta madrilenya". Avui, Feijóo tenia previst ser entrevistat a EsRadio per Federico Jiménez Losantos, un comunicador que més d’una vegada s’ha referit al líder dels populars i els seus vicesecretaris com a "pallassos", "ingenus" i "pusil·lànimes" per haver volgut pactar el CGPJ.

A la llum verda d’Aznar s’hi van afegir també el silenci d’Ayuso i la intervenció mesurada d’Álvarez de Toledo. La presidenta de la Comunitat de Madrid es va posar un viatge oficial a Alemanya aquesta setmana, coincidint amb la citació als jutjats de la seva parella, Alberto González Amador, per presumptes delictes fiscals, i va preferir no comentar directament el pacte amb el PSOE dimarts. Únicament un portaveu va assegurar que estava "satisfeta" amb aquest "gran èxit" de Feijóo. Ho va assenyalar malgrat que la reforma de la llei orgànica per elegir els jutges no s’ha tancat ja, com exigia el PP aquests anys, sinó que es culminarà d’aquí uns mesos, quan el CGPJ plantegi un nou sistema. Aquesta és la fissura per on colen la crítica les fonts pròximes a Ayuso i també a Aznar: "Toca vetllar per fer complir els compromisos".

Fonts de la Puerta del Sol no van voler comentar ahir el fet que el PP hagi tancat un acord amb "les mateixes exigències" que el PP plantejava el 2022. Fa dos anys, els conservadors van acceptar el repartiment de 10 vocals per al PP i 10 per al PSOE, però, entretant, els populars han guanyat unes generals i han passat de 89 escons a 137.

Amb i sense aplaudiments

Notícies relacionades

Álvarez de Toledo també va mostrar el seu costat més moderat al Congrés quan va plantejar una pregunta a Félix Bolaños. Feijóo, que havia aplaudit prèviament Cuca Gamarra, Elías Bendodo i Ana Alós, no va moure ni una mà en les intervencions d’Álvarez de Toledo. Estava tan pendent d’escoltar el que deia la diputada més aznarista i ayusista que se’n va oblidar.

A l’acord per renovar el CGPJ li seguiran, com va avançar aquest diari, altres per actualitzar el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Aquest pacte en matèria judicial permet al líder del PP començar una nova etapa en el partit. Va arribar a la presidència gràcies a la presidenta madrilenya i a Juanma Moreno, però considera que ja ha saldat aquest deute. A Ayuso, aquest salt de Feijóo l’agafa enredada amb els problemes judicials de la seva parella i a Moreno, pensant a canviar el seu Govern. El president d’Andalusia vol revitalitzar el seu Executiu i posar consellers més polítics. Res és per casualitat. La vida interna del PP continuarà animant les tertúlies. Com sempre.