El Govern i el PP coincideixen a deixar a les autonomies repartir els migrants

Els populars vinculen el seu suport a la reforma legal al consens entre les comunitats / Vox amenaça de trencar els pactes de coalició

El Govern i el PP coincideixen a deixar a les autonomies repartir els migrants
2
Es llegeix en minuts

La reforma de la llei d’estrangeria quedarà en mans de les comunitats autònomes. El PP no es va oposar ahir a la modificació legislativa per obligar les comunitats a l’acollida de migrants menors que arriben a la frontera sud, especialment a les Canàries, plantejant només diferències de "matisos", però sí que va vincular el seu suport a la reforma al consens entre les autonomies. Un guant que va recollir l’Executiu, a més de garantir un "finançament suficient", com van exigir, per la qual cosa sotmetrà el text a l’"anàlisi i enriquiment" de les comunitats en una conferència sectorial entre la setmana vinent i la següent.

La reunió, que es va celebrar ahir entre el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, i el president de les Canàries, Fernando Clavijo, juntament amb el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, i la responsable d’Immigració, Ana Alós, va tancar la ronda de contactes amb els grups parlamentaris i l’únic rebuig de la mesura de Vox. Per això Clavijo, que presideix un govern de coalició amb el PP, va qualificar com "un pas important" aquestes trobades.

Notícies relacionades

Des de l’Executiu van destacar també l’ànim "constructiu" dels populars i confien en un aval de les comunitats autònomes perquè el text recull els consensos de l’última conferència sectorial del 2022. No obstant, llavors el repartiment no era obligatori, sinó voluntari, i els presidents autonòmics eren majoritàriament socialistes. Ara, a més, Vox forma part de diversos governs de coalició amb el PP i ja ha amenaçat de trencar-los si pacten reformar la llei. Tot i que el text passarà per la conferència sectorial i tornarà a presentar-se als grups parlamentaris amb possibles modificacions, el calendari per aprovar-lo continua sent el mateix. L’objectiu és aprovar-lo "abans de l’estiu" per descarregar la pressió migratòria a les costes canàries. Es faria via decret o a través d’una proposició de llei amb caràcter urgent i en lectura única.

Amb la pilota a les comunitats autònomes i la pressió de Vox als seus socis, l’acord no sembla fàcil. Des del Govern continuen insistint que no el portaran a terme si no és amb l’acord del PP. Els populars governen en 11 comunitats i per a aquest repartiment es necessita la seva col·laboració activa. A més, es vol assegurar que cap administració autonòmica presenti algun tipus de recurs d’inconstitucionalitat.