Junts recorda que ni Collboni ni Sánchez van guanyar les eleccions

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durante la presentación del Plan de Barrios 2025-2028.

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durante la presentación del Plan de Barrios 2025-2028. / ACN

1
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Junts va reiterar ahir que Carles Puigdemont té la voluntat de sotmetre’s a un debat d’investidura en el termini de dos mesos que marca la llei, després que en ple, el president del Parlament, Josep Rull, firmés l’acte equivalent a una investidura fallida al no haver-se presentat cap candidat per al primer debat.

"Farem tot el possible perquè hi hagi un Govern de Puigdemont i no una repetició electoral", va dir el portaveu de Junts, Albert Batet. Per als postconvergents aquestes són les dues opcions que hi ha sobre la taula, malgrat que l’únic pacte que suma majoria és el del PSC, ERC i els Comuns, i el fet que la investidura de l’expresident només pot aconseguir-se amb l’abstenció dels socialistes. Una maniobra que Salvador Illa ja va negar que faciliti.

"Vigilin i vagin amb compte a deslegitimar", va advertir Batet en al·lusió als Comuns, que en una intervenció anterior van manifestar que "alguns partits intenten marejar", negant que la investidura de Puigdemont sigui viable. També dirigint-se a Illa, Batet li va recordar que el socialista Jaume Collboni va aconseguir ser alcalde de Barcelona sense guanyar les eleccions amb els vots del PP i els Comuns; i que el president del Govern central, Pedro Sánchez, va ser investit malgrat quedar segon gràcies, entre d’altres, als vots "indispensables" de Junts. "¿Quan és el PSC tot val?", li va preguntar al líder socialista.

Notícies relacionades

Batet va apel·lar a la "discreció, la serietat i el respecte" en les negociacions per continuar avançant amb s’ha fet, va apuntar, en altres casos: l’acord de la Taula independentista del Parlament, el pacte a Brussel·les amb el PSOE i la llei d’amnistia.

"Si aconseguim tancar l’acord de Brussel·les, un pacte ara hauria de ser una realitat més que efectiva", va mantenir, i va interpel·lar, un cop més, Illa al suggerir-li que "el PSC ha de creure que aquest és el govern que Catalunya necessita", amb referència a un Govern independentista.