Administració

Sumar i la resta de socis pressionen el PSOE per regular el lloguer temporal

El partit de Díaz, ERC, EH Bildu, Podem i BNG registren una norma perquè l’arrendament per mesos no s’utilitzi per esquivar la llei d’habitatge

Sumar i la resta de socis pressionen el PSOE per regular el lloguer temporal
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Sumar, ERC, EH Bildu, Podem i el BNG pressionen el PSOE per regular els lloguers temporals. Totes les formacions a l’esquerra dels socialistes es van reunir ahir amb el sindicat d’inquilins per recolzar conjuntament una proposició de llei que reguli aquesta modalitat de contractes. Amb el mercat de lloguer disparat en la gran majoria de ciutats espanyoles, les cinc formacions coincideixen amb el sindicat en el fet que és essencial posar límits als lloguers temporals, un "subterfugi" per esquivar la llei d’habitatge aprovada l’any passat i poder incrementar el preu de manera contínua.

"Un any després de l’aprovació de la llei d’habitatge, veiem com la regulació dels lloguers temporals i d’habitacions és més urgent que mai per evitar la desestabilització del mercat i que els especuladors cometin fraus de llei", remarca el sindicat en un comunicat després de la reunió amb els grups parlamentaris.

La iniciativa, registrada ahir per totes les formacions, reforma la llei d’arrendaments urbans amb l’objectiu principal d’atorgar als inquilins amb contractes temporals els mateixos drets que aquells que tenen contractes d’habitatge habitual. Una cosa que també s’aplica per al lloguer d’habitacions individuals, una altra pràctica molt desenvolupada davant els elevats preus.

En aquest sentit, la norma planteja que els arrendadors estiguin obligats a justificar que l’inquilí té un altre habitatge habitual per poder realitzar un contracte temporal. Altrament, s’entendrà que el contracte és d’habitatge habitual i se li aplicaran els drets corresponents, com l’extensió de la durada del lloguer a 5 o 7 anys. A més, els contractes temporals no podran superar els sis mesos, ni encadenar més d’una pròrroga, ja que en els dos casos es convertirà, de manera automàtica, en habitatge habitual.

Segons va explicar el sindicat d’inquilins, aquestes mesures persegueixen "protegir els drets dels inquilins, acabar amb el frau de llei i promoure que el parc de lloguer respongui a les necessitats de la població". En aquesta línia de desincentivar el lloguer temporal, la llei permet que els inquilins sotsarrendin part de l’habitatge amb una mera comunicació a l’arrendatari; el desistiment del contracte es podrà realitzar una vegada hagi transcorregut un mes sense cap penalització; i com a fiança només es podrà exigir la meitat d’una mensualitat de la renda.

Crítiques socialistes

Notícies relacionades

"Crec que en la definició de les polítiques d’habitatge, en el treball legislatiu, és important treballar amb rigor, amb serietat i amb transparència", va apuntar la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, al ser preguntada per la iniciativa firmada per tots els socis del PSOE. A més, la ministra va assegurar que estan treballant en una regulació dels lloguers temporals i que aquest tipus d’allotjaments es gestionaran a través d’una plataforma única i s’haurà d’acreditar la temporalitat per evitar "l’abús i el frau".

En una roda amb l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, després de visitar una promoció d’habitatges públics de lloguer social, la responsable d’Habitatge va recalcar que la figura del lloguer temporal és necessària, però que s’haurà d’acreditar la causa. Així, va rebutjar la iniciativa dels seus socis.