Diputat electe a l’Eurocambra. Crida de la JEC

Comín, citat dilluns al Congrés

El candidat de Junts, Toni Comín, valorando los resultados del 9-J junto a Carles Puigdemont y Jordi Turull

El candidat de Junts, Toni Comín, valorando los resultados del 9-J junto a Carles Puigdemont y Jordi Turull / Marta Vidal / ACN

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Junta Electoral Central (JEC) ha publicat la llista de diputats electes al Parlament Europeu i entre ells hi ha el candidat de Junts, Toni Comín. No obstant, l’àrbitre electoral els ha recordat als 61 candidats que encara els falta un pas per poder adquirir el seu escó a Brussel·les: prometre la Constitució espanyola dilluns vinent al Congrés. Una cita a la qual Comín, sobre el qual pesa una ordre de detenció, no assistirà, ja que, mentre estigui activa l’ordre de detenció, correria el risc de ser detingut tot just trepitgés territori espanyol. Segons la JEC, i, per tant, l’Estat espanyol, el dirigent postconvergent no tindrà la condició d’eurodiputat fins que no ho faci, tot i que això no impedirà que el Parlament Europeu sí que el reconegui, com va fer ja en la passada legislatura.

A l’espera de si el Suprem decideix aplicar l’amnistia als líders del procés, com sol·licita l’Advocacia de l’Estat, i aixecar les ordres de detenció que pesen sobre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Lluís Puig i Toni Comín, l’exconseller de Salut torna a estar davant d’un escenari complex. L’àrbitre electoral ha reiterat moltes vegades que és imprescindible prometre o jurar la Constitució per adquirir la condició d’eurodiputat. L’última vegada que ho va recordar va ser al novembre del 2022, quan va enviar una carta a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en la qual li explicava que els escons de Puigdemont, Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé s’havien de "mantenir vacants temporalment fins que es produeixi aquest acatament, amb la consegüent suspensió dels seus drets i prerrogatives en els mateixos termes".