El perdó al procés

La fiscalia demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau pel 9N

El ministeri públic assenyala que el delicte de desobediència pel qual va ser condemnat l’expresident entra de ple en la nova llei

La fiscalia demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau pel 9N
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha instat a aplicar l’amnistia a l’expresident Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Educació Irene Rigau, per la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, malgrat que la condemna ja s’ha executat en la seva totalitat, segons l’escrit a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El desembre del 2018, el Suprem va rebaixar la pena imposada a un any i un mes d’inhabilitació a Mas (havia sigut condemnat el 2017 pel TSJC a dos anys), nou mesos per a Ortega (abans un any i nou mesos) i sis mesos a Rigau (abans un any i sis mesos) per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional.

Notícies relacionades

El fiscal exposa que la conducta dels tres exmembres de l’Executiu català entra de ple en la llei d’amnistia, a l’haver sigut condemnats per desobediència. La normativa precisa que seran amnistiats "els actes de desobediència, sigui quina en sigui la naturalesa, desordres públics, atemptat contra l’autoritat, els seus agents i els funcionaris públics o resistència que haguessin estat executant per tal de permetre la celebració de les consultes populars".

Això sí, aquesta llei estableix que l’amnistia no dona dret als beneficiaris "a la restitució de les multes pagades", que en el cas del 9N eren de 36.000 euros per a Mas, 30.000 euros per a Ortega i 24.000 euros per a Rigau. La sentència dictada al seu dia pel TSJC sostenia que l’expresident de la Generalitat "no va fer res" per suspendre o paralitzar la consulta del 9N "malgrat tenir un perfecte coneixement del contingut i els efectes".