Acord al Parlament

El PSC s’alia amb el sobiranisme per permetre el vot ‘online’ de Puigdemont

El pacte dels socialistes amb ERC, Junts, Comuns i la CUP suposa una reforma del reglament del Parlament que blinda l’expresident 

Les cinc forces garanteixen el cordó sanitari als ultres

El PSC s’alia amb el sobiranisme per permetre el vot ‘online’ de Puigdemont
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Primer gran acord al Parlament entre les forces parlamentàries. El PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP van acordar ahir una reforma del reglament per garantir el vot telemàtic i ampliar-lo per blindar el posicionament de Carles Puigdemont i de Lluís Puig a la Cambra catalana. Els cinc grups parlamentaris van registrar conjuntament els retocs per aprovar-los al juliol per la via més ràpida –lectura única–, una modificació que es produeix en plenes negociacions per a la investidura.

El pla recull tres canvis: amplia els supòsits de delegació de vot i incorpora per primera vegada el vot telemàtic al reglament, s’assimila la conformació de grups parlamentaris al reglament del Congrés perquè un diputat pugui cedir-lo a un altre grup sense que s’hi mantingui tota la legislatura, i fixa que una declaració institucional requereixi una majoria qualificada de dos terços –per evitar els vetos habituals de l’extrema dreta de Vox–.

La delegació de vot es permetrà en les "situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la Mesa en què, per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri prou justificat", així que també serà possible per als diputats que tinguin compromisos de representació institucional a l’estranger.

Cessió de diputats

Els cinc grups també s’alien per garantir el cordó sanitari contra l’extrema dreta d’Aliança Catalana, ja que ara comparteix grup mixt amb la CUP, perquè els cupaires no arriben als cinc parlamentaris que fixa la llei per constituir-se com un grup propi. Per això, en la mateixa reforma han acordat també flexibilitzar el moviment entre diputats en els grups parlamentaris, equiparant-lo al funcionament del Congrés, que permet la cessió temporal de diputats.

La proposta implica modificar l’article 27, que actualment assenyala que els que surten d’un grup no poden inscriure’s en cap altre, sinó que passen a pertànyer a la categoria de no adscrits. Quan s’aprovi la reforma, es podran fer canvis entre grups els cinc primers dies de cada període de sessions. Una vegada aprovada la norma, els grups han pactat, de forma excepcional, un període per tornar a constituir els grups parlamentaris en aquesta legislatura i facilitar així que la CUP pugui sortir del grup mixt.

Si el document prospera, en les pròximes setmanes hi pot haver una via legal per facilitar la constitució d’un grup propi per als anticapitalistes, però això no els eximeix de continuar negociant amb els partits, ja que la nova reforma no planteja canvis en el mínim de cinc diputats per crear un grup independent. La CUP haurà de treballar contrarellotge per trobar el cinquè parlamentari que, habilitats els cinc dies excepcionals que preveu la reforma, accedeixi a inscriure’s amb ells.

Finalment, la reforma estableix que es requerirà una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus –no d’unanimitat, com fins ara– per aprovar una declaració institucional del Parlament.

Notícies relacionades

L’aval del PSC

No deixa de ser significatiu que el PSC hagi pactat amb els independentistes aquesta proposta de reforma del reglament, ja que van ser els socialistes els que van presentar el recurs al Tribunal Constitucional contra el vot a distància de Puig i els precursors que s’acabés anul·lant per sentència. Es tracta d’un moviment que està estretament vinculat amb les negociacions de la investidura, tot i que els socialistes l’emmarquen que l’actual delegació de vot és "restrictiu en excés" i que aquesta modificació "s’equipara al d’altres cambres legislatives".