Fiscalització

El Tribunal de Comptes assenyala Vox per l’origen de les seves donacions

El Tribunal de Comptes assenyala Vox per l’origen de les seves donacions

Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Vox és el partit més assenyalat pel Tribunal de Comptes, que posa el focus en la falta de claredat sobre l’origen dels seus ingressos. En el seu informe de l’any 2020, l’òrgan fiscalitzador apunta els de Santiago Abascal per tres infraccions recollides en la llei de finançament de partits polítics que podrien comportar sanció, entre elles la d’acceptar ingressos en efectiu i permetre donacions finalistes i aportacions no identificades.

Notícies relacionades

Vox va rebre el 2020 un total de 15, 33 milions d’euros, dels quals el 66% respon al finançament públic rebut i el 34% són ingressos d’origen privat, i és en aquest apartat en el qual el Tribunal de Comptes posa el focus. L’òrgan assenyala, per exemple, un import d’ingressos de 102.048,30 euros que van ser registrats com a activitats promocionals, però l’òrgan adverteix que "existeix una incertesa" sobre si aquests ingressos es corresponen realment amb donacions o amb venda de productes. D’aquest apartat, a més, adverteix que hi ha 53 ingressos de més de 300 euros (29.491,81 euros en total), que incompleixen la normativa que obliga a identificar el donant en aquests casos.

El Tribunal de Comptes va publicar ahir l’informe de fiscalització dels partits polítics de l’any 2020 després d’aprovar-se dijous al Congrés. L’informe certifica també les irregularitats de Sortu i Catalunya en Comú, que van rebre donacions i aportacions no identificades, i el PDECat per acceptar donacions finalistes, encaminades a un objectiu. El PDECat va ser sancionat al gener pel Tribunal de Comptes amb una multa de 241.399 euros per haver rebut aquesta mena de donacions, prohibides per la legislació sobre finançament de partits. També van ser sancionats pels mateixos fets Més per Mallorca, amb 30.000 euros. L’informe també apunta a Catalunya en Comú i a Barcelona en Comú per falta de col·laboració.