Consell Nacional dels republicans

ERC rebutja un pacte "al límit" i es dona un mes per segellar-lo

Rovira avisa els socialistes catalans que tot dependrà del tema del finançament 

"O hi ha resultats o estaran triant eleccions", assenyala

ERC rebutja un pacte "al límit" i es dona un mes per segellar-lo
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

ERC va comunicar ahir públicament al PSC i a Junts que no vol esgotar el termini de dos mesos de negociació per explorar un acord d’investidura per fer president de la Generalitat a Salvador Illa (PSC) o Carles Puigdemont (Junts). El límit per arribar a un acord i evitar eleccions se situa al 26 d’agost, però la secretària general dels republicans, Marta Rovira, va anunciar que el seu partit es dona "fins a finals de juliol", un mes de temps, per veure si un "preacord" és possible o no. "No volem anar a una negociació al límit del temps. Aquesta tendència d’anar a l’últim moment no ens agrada", va dir en un discurs davant el Consell Nacional del partit.

Els republicans es donen aquest termini per dos motius. El primer és perquè, si eventualment arriben a un pacte, necessiten temps per debatre’l després internament amb la militància i organitzar una consulta perquè siguin els afiliats els que l’avalin o no. El segon motiu és que, si no hi ha fumata blanca ni amb el PSC ni amb Junts, els republicans volen que aquests dos partits tinguin un mes de marge per buscar altres aliats. Rovira va recordar que hi ha pactes d’investidura alternatius que no passen per ERC. Són bàsicament dos: un pacte entre socialistes i postconvergents o un pacte del PSC amb el PP i Vox. Tot dos igualment d’improbables.

ERC sap que com més es demori la negociació, més pressions rebrà tant per part del PSC com de Junts. No obstant, les paraules de Rovira poden funcionar com a toc d’atenció als socialistes i als postconvergents perquè es posin les piles, però difícilment evitaran que la negociació de la investidura acabi sent al límit.

Els precedents

Notícies relacionades

L’hemeroteca així ho demostra. Els últims tres presidents de la Generalitat -Puigdemont (2016), Quim Torra (2018) i Pere Aragonès (2021)– van ser investits a l’últim moment. El cas més extrem va ser el de Puigdemont, que va obtenir l’aval del Parlament només unes hores abans que expirés el termini per repetir eleccions.

Rovira va aprofitar la intervenció davant el Consell Nacional, l’òrgan a què acudeixen els membres del partit, per repassar les quatre carpetes de la negociació: una sobre el conflicte polític, una altra sobre el finançament "singular", la tercera sobre la llengua catalana i l’última sobre les polítiques públiques. De totes aquestes, la més important és la segona: el finançament, amb els republicans demanant un concert semblant al basc. "O hi ha resultats o estaran triant anar a eleccions", va avisar als socialistes catalans.