Acord sobre el CGPJ

Sumar es planteja ara esmenar la reforma judicial

El soci de la coalició va carregar contra el PSOE després de quedar-ne al marge

Sumar es planteja ara esmenar la reforma judicial
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Sumar intenta marcar perfil propi després de l’acord del PSOE i el PP sobre el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). El desconcert i la falta d’informació sobre l’abast del pacte ha generat malestar en la coalició d’esquerres, que estudia aquests dies l’opció de registrar una esmena a la reforma judicial pactada pel PSOE i el PP per donar curs a la seva proposta de rebaixar les majories d’elecció del CGPJ.

Després del "punt i a part" en la legislatura decretat per Pedro Sánchez passades les seves cinc jornades de reflexió, Sumar va exigir una "democratització" de la justícia per traslladar l’aritmètica del Parlament actual a l’òrgan dels jutges. Llavors, el portaveu de Justícia i dirigent d’IU, Enrique Santiago, va presentar una proposta per, una vegada caducat el CGPJ, anar reduint les majories necessàries per a l’elecció dels 12 jutges fins a arribar a la majoria absoluta, tancat un termini, i poder renovar l’òrgan sense comptar amb el PP.

Aquesta proposta, però, no va arribar a registrar-se mai al Congrés dels Diputats, tot i que Sumar no va abandonar la pretensió que tenia de tramitar-la. Fins i tot quan l’acord entre el PSOE i el PP per renovar el CGPJ semblava imminent, a la coalició d’esquerres defensaven la intenció de tirar-la endavant en solitari. Una vegada segellat el pacte entre els dos grans partits, Sumar contempla l’opció d’introduir la seva proposta a través d’una esmena a la proposició de reforma de la llei orgànica del Poder Judicial pactada pel PSOE i el PP.

La reforma registrada per populars i socialistes prohibeix, entre altres coses, les portes giratòries entre càrrecs de l’administració pública i organismes judicials i encomana el CGPJ a elaborar, en el termini de sis mesos, una proposta per reformar el seu sistema d’elecció. A més, inclou una clàusula que impedeix tant al PSOE com al PP presentar –o donar-hi suport– esmenes que no siguin prèviament pactades, cosa que representa de facto un blindatge perquè la norma tiri endavant en els termes estrictament acordats.

Desconcert

Notícies relacionades

El moviment per presentar una esmena a aquesta iniciativa aniria encaminat a marcar perfil propi davant el PSOE, però estaria condemnat a la derrota parlamentària, ja que els socialistes no podrien votar-hi a favor. La inclusió o no d’aquesta esmena es debatrà en clau parlamentària a Sumar la setmana que ve.

El desconcert es va apoderar dels diputats d’esquerres després de l’anunci, davant la falta d’informació que va circular entre els seus diputats i l’hermetisme sobre la negociació que havien pilotat el PSOE i el PP. D’entrada, Santiago, el negociador en matèria de justícia, va celebrar la renovació i va defensar que n’havien sigut informats, després d’aconseguir situar a l’òrgan judicial dos vocals afins, Carlos Hugo Preciado i Inés Herreros. Al cap de dos dies, però, Íñigo Errejón va canviar el pas i va acusar el PSOE d’haver-lo mantingut al marge de la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial pactada amb el partit d’Alberto Núñez Feijóo.