El futur de la investidura

El PSC i ERC comencen a trencar el gel amb estrena de negociadores

Moret i Rovira, que lideren la interlocució de socialistes i republicans, van conversar per primera vegada cara a cara a principis de juny a Ginebra

El PSC i ERC comencen a trencar  el gel amb estrena de negociadores
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Les relacions personals no són suficients per als pactes en política, però importen. Condicionen el clima de les negociacions perquè produeixin fruits o descarrilin. Especialment quan es tracta d’acords complexos o es parteix d’unes posicions antagòniques. L’aliança per a la investidura que pretén Salvador Illa amb ERC té obstacles de pes, tant pel que fa a continguts (el finançament) com elements de desestabilització (la crisi dels republicans i la intenció de Carles Puigdemont de tornar a Catalunya), però s’hi suma que la confiança entre els equips negociadors està per construir.

El líder del PSC ha admès en més d’una ocasió que mai ha parlat amb Puigdemont. Però el mateix li passa amb Marta Rovira, que està al capdavant de la decisió dels republicans, que fa poc més de tres anys que va assumir les regnes del partit i no ha coincidit amb Illa al Parlament. Fins ara, s’havia consolidat un fil d’interlocució amb Pere Aragonès com a cap del Govern i amb Oriol Junqueras en l’àmbit del partit, però el primer ja està de sortida i el segon no porta les regnes d’ERC després d’apartar-se de la presidència.

La número dos del PSC, Lluïsa Moret, que ha anat escalant en el comandament del partit de la mà d’Illa, es va reunir per primera vegada cara a cara amb la secretària general d’ERC a Ginebra el 6 de juny passat. Tampoc la portaveu parlamentària, Alícia Romero, membre també de l’equip negociador, té un vincle teixit amb Rovira, malgrat que van coincidir durant sis anys (els més agitats pel procés) com a diputades. El mateix passa amb el diputat Ferran Pedret. Llavors era l’equip de confiança de Miquel Iceta qui liderava la interlocució parlamentària.

Dos mesos per davant

Així que els socialistes i els republicans tenen per davant dos mesos (ERC s’ha fixat que en un mes es determini si es tanca o no un preacord) per trencar el gel, un primer repte encara que d’entrada sembli menor en comparació amb la meta final.

Notícies relacionades

En aquest cas, les dues cares més familiars per al PSC són Marta Vilalta i Josep Maria Jové. Són negociadors amb experiència des que Pedro Sánchez és president, ja que es van asseure a la mateixa taula que Illa per pactar la investidura el 2019 i han format part de la interlocució amb el PSOE per a carpetes crucials com l’amnistia i els Pressupostos. No obstant, Moret tampoc coneixia Jové fins que li ha tocat negociar la investidura. Sí que coneix, no obstant, Junqueras, que també va ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), ciutat pròxima a Sant Boi, de la qual la dirigent del PSC és alcaldessa.

La cita a Ginebra va ser un primer pas perquè Moret i Rovira estableixin les bases que permetin determinar si és possible una aliança. En les pròximes setmanes, que estaran marcades per la discreció, podrien produir-se noves trobades a la capital suïssa. Illa confia en la seva número dos per aconseguir tancar el cercle, perquè és una dirigent que manté bons vincles amb els independentistes. De fet, governa la Diputació de Barcelona amb els Comuns, ERC i díscols de Junts, una convivència que socialistes i republicans posen en valor.