Feijóo esgota els terminis per recórrer l’amnistia

El PP vol "armar bé" els recursos mentre dubta de la imparcialitat del TC

Feijóo esgota els terminis per recórrer l’amnistia
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo està convençut que el president del Govern "va enganyar" Carles Puigdemont en la redacció de la llei d’amnistia i que l’expresident català –fugit a Bèlgica– "s’ha deixat enganyar". El líder del PP, un dia després que el Tribunal Suprem emetés una interlocutòria confirmant que no perdonarà el delicte de malversació en l’aplicació de l’amnistia, va insistir que la norma "és un nyap legal" perquè "amb l’ordenament jurídic" i els tractats europeus existents "en cap cas es podia perdonar aquest delicte".

El dirigent conservador va confirmar que la seva formació està treballant sobre el recurs d’inconstitucionalitat contra la llei –que se sumarà al de cada comunitat autònoma presidida pel PP- i que esgotarà els terminis per presentar-lo. En total, la llei permet fer-ho fins a 90 dies després que es publiqui una norma. Com explica EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, malgrat que els conservadors van anunciar fa temps que recorrerien, en el guió sempre hi ha hagut esgotar els temps amb dos objectius: "Armar molt bé els recursos", diuen, i, sobretot, donar marge a l’evolució dels esdeveniments com la mateixa decisió del Suprem de dilluns.

Els arguments de l’Alt Tribunal contra la malversació, de fet, seran incorporats als recursos dels populars autonòmics, així com al del PP nacional, expliquen fonts de la cúpula conservadora i de diverses comunitats autònomes. Malgrat que els recursos es presentaran, Feijóo no va dubtar a reconèixer "les dificultats" que tenen per "acceptar la imparcialitat" del TC. "La nostra obligació és recórrer la llei. Però és un tribunal trufat de càrrecs del Govern i això és immoral", va concloure.

Fonts del PP insisteixen que "aquests dubtes" que llancen sobre el Constitucional no existirien "si Sánchez no hagués nomenat un exministre seu i una directora general adscrita a la Moncloa" com a magistrats. A més, a Génova retreuen el paper que el TC ha jugat aquests dies "corregint sentències" del Suprem en clara referència al cas dels ero.

Malgrat que el mateix Feijóo admet que no té "números" per tirar endavant una moció de censura, el líder del PP evita tancar la porta una vegada més a aquest mecanisme. "No tinc els números, la qual cosa no significa que si ho considero oportú en un moment de la legislatura la presenti. No ho rebutjo. És un instrument constitucional amb què comptem els partits de l’oposició", va recalcar.

Notícies relacionades

Els independentistes

La realitat és que el president dels populars va reconèixer tot seguit que "no estava buscant suports" de manera activa perquè això implicaria recórrer als independentistes, "i jo no els donaré el que Sánchez els dona", va dir. A més de comptar amb el suport de Junts, Feijóo necessitaria retenir al seu costat els diputats de Vox. Una equació molt complicada d’aconseguir. Però a Génova reconeixen que l’objectiu continua passant per deixar totes les portes obertes per "desestabilitzar" un Govern amb una debilitat parlamentària absoluta.