El Govern mira de deslligar-se dels cartells de Pasqual Maragall

Plaja evita valorar el paper del viceconseller Sabrià / El germà de l’expresident assenyala un exdirector de comunicació d’ERC

El Govern mira de deslligar-se dels cartells de Pasqual Maragall
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi d’ERC s’enrareix cada dia que passa. Els cartells que van aparèixer el 2023 a diverses seus dels republicans i que es burlaven de l’Alzheimer de l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, que han resultat ser una iniciativa que va sorgir de dins del mateix partit, han posat en el focus el viceconseller de la Generalitat Sergi Sabrià. El Govern va mirar ahir de desvincular-se de la polèmica. És aviat encara per saber si ho aconseguirà.

La portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja, va assegurar que la Generalitat "rebutja frontalment" l’esdevingut i té una "posició radicalment crítica". També va evitar valorar el paper de Sabrià i es va remetre a les úniques declaracions que el viceconseller ha fet fins ara, en les quals negava qualsevol vincle amb els cartells i també amb l’estructura paral·lela. Des del Palau de la Generalitat asseguren que Sabrià continua comptant amb la confiança del president Pere Aragonès.

L’exconseller i exlíder del partit a Barcelona Ernest Maragall, germà de l’expresident i exalcalde de Barcelona, va trencar ahir el seu silenci. Va explicar que va sentir un "malestar profund" quan va conèixer l’autoria dels fets i va assenyalar un responsable: l’exdirector de comunicació de la formació Tolo Moya. Aquest ho nega.

En una carta publicada a les xarxes socials, Maragall va exposar que ha sentit "vergonya i horror" per un assumpte sobre el qual considera que ERC té "responsabilitat política", però tot i així exculpa la majoria dels membres de les sigles. "Vull mostrar la meva convicció sobre la indubtable honestedat del conjunt de l’organització republicana i de la immensa majoria dels seus dirigents i responsables orgànics", va remarcar. A més, va relatar que dilluns va rebre nombroses mostres de suport dels seus companys de files.

Malgrat exonerar la majoria del partit d’aquesta qüestió tèrbola, Maragall sí que assenyala algú que va tenir "responsabilitat des del punt de vista orgànic": Moya. Explica que en el seu moment aquesta persona ja li va presentar "disculpes formals" per uns fets que ell mateix considerava "lamentables" i que s’havien produït per "una falta de control suficient per la seva banda". No precisa si Moya va donar l’ordre, però el fa responsable de l’esdevingut.

Moya nega les acusacions

Contactat per EL PERIÓDICO, Moya nega les paraules de Maragall i assegura que està "molt tranquil" i que, en el curs de la investigació que està portant a terme l’organització, presentarà "les proves que demostren qui és l’ideòleg d’aquest grup" i també com funcionava i fins on arribava el coneixement del que passava. Moya assegura que la qüestió fonamental no és l’assumpte dels cartells, sinó l’existència d’una "trama" que havia realitzat altres accions polèmiques fora del radar oficial del partit.

Notícies relacionades

Amb Maragall acusant Moya és la primera vegada que algú d’ERC exposa públicament un càrrec important de l’organització com a responsable dels fets. Fins ara, la versió oficial del partit és que l’assumpte dels cartells era exclusivament iniciativa d’un militant ras que va actuar per compte propi i que, veient l’enrenou, va anar després al partit a confessar-se. A més, dilluns el partit va enviar una carta als militants en la qual també atribuïa l’autoria només a aquest afiliat. Ni rastre de Moya.

La investigació periodística que dilluns va portar a col·lació la polèmica dels cartells cita Moya entre els noms vinculats al cas. No obstant, li dona un paper d’intermediari en els fets i esmenta dues persones que tenien més rang en l’organització i que el germà de l’expresident no esmenta: el llavors secretari de comunicació del partit, Marc Colomer, i Sabrià, l’exresponsable de comunicació i estratègia i actual viceconseller de la Generalitat.