Incompareixença

La JEC no reconeix com a eurodiputat Comín després de no acudir al Congrés

El candidat de Junts assegura que el llistat de la Junta Electoral és "irrellevant"

La JEC no reconeix com a eurodiputat Comín després de no acudir al Congrés
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"El senyor Antoni Comín Oliveres", va pronunciar ahir el secretari general del Congrés, Fernando Galindo, en l’acte de promesa de la Constitució per part dels eurodiputats electes. Ningú va respondre. El candidat de Junts, sobre el qual pesa una ordre de detenció, és fora d’Espanya des del 2017. Galindo va repetir el nom, amb el mateix resultat. "Consti, doncs, a l’acta que no ha comparegut", va sentenciar el president de la Junta Electoral Central (JEC), Miguel Colmenero. I, sense promesa de la Constitució, l’àrbitre electoral no va incloure Comín al llistat de diputats reconeguts per Espanya que enviarà al Parlament Europeu. El mateix Comín va assegurar que és "irrellevant" que el seu nom sigui en aquesta llista i que "no contempla la hipòtesi" que la presidenta de l’Europarlament, Roberta Metsola, no li doni la seva credencial de diputat.

Cinc anys després es repeteix la mateixa situació. Comín, exconseller de Salut al Govern de Carles Puigdemont, no va acudir a l’acte de promesa de la Constitució al tenir una ordre de detenció pendent. Galindo va llegir l’article de la llei del règim electoral que estableix l’obligatorietat de jurar o prometre la carta magna en els cinc dies posteriors a la proclamació dels resultats, una cosa que va tenir lloc dijous passat. Altrament, la JEC declararà vacant l’escó

"Transcorregut aquest termini, la Junta Electoral Central declararà vacants els escons corresponents als diputats del Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec, tot això fins que es produeixi l’esmentat acatament", diu l’article. No obstant, la candidata d’ERC, Diana Riba, va recordar que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va establir el 2019 que no era necessari aquest requisit per poder accedir a l’acta d’eurodiputat.

Posicions oposades

El president de la JEC va admetre la validesa d’aquesta sentència, però va matisar que pronunciaments posteriors del Tribunal Suprem reconeixen "la vigència" de l’article. "Nosaltres, per tant, aplicarem la llei vigent a Espanya en aquest moment, sense perjudici del que pugui decidir el TJUE en el recurs que té pendent de resolució sobre una qüestió que podria afectar aquesta qüestió", va apuntar Colmenero.

Notícies relacionades

Així, en una comunicació posterior, la JEC va explicar que a Comín no "se li ha expedit la corresponent credencial per no haver complert el requisit de jurament o promesa d’acatament a la Constitució". "En virtut d’això és procedent declarar temporalment vacant l’escó", recalquen, esgrimint dues sentències del TS.

Des de Brussel·les, Comín ha assegurat que ja hi ha "bastanta jurisprudència que mostra que la promesa de la Constitució és irrellevant" i que, per tant, no importa si la JEC l’inclou al llistat.