JxCat denunciarà el jutge Aguirre per vantar-se de tombar l’amnistia

La querella per prevaricació respon als àudios en els quals el magistrat s’hauria arrogat la caiguda de la llei al gener

JxCat denunciarà el jutge Aguirre per vantar-se de tombar l’amnistia
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La defensa de l’expresident Carles Puigdemont, liderada per Gonzalo Boye, presentarà una querella contra el jutge Joaquín Aguirre per prevaricació. El lletrat va començar a preparar el plet quan el magistrat va obrir una nova causa contra Puigdemont i 13 investigats més –entre els que també figura el mateix Boye– per un delicte de malversació i un altre d’alta traïció per la trama russa del procés. Ja llavors, l’advocat va titllar l’acusació de "deliri" i de malversació de fons públics, però ara, amb la publicació d’uns àudios en els quals el magistrat es vanta d’haver tombat l’amnistia, l’advocat considera tenir més raons per realitzar aquesta querella, que previsiblement es presentarà en els pròxims dies.

Recusació

A més, segons fonts de la defensa, Boye tornarà a demanar la recusació del jutge, és a dir, que se l’aparti de la causa. Fa uns mesos, la defensa de l’expresident ja va sol·licitar sense èxit a l’Audiència de Barcelona que Aguirre fos substituït del procediment, després de concedir una entrevista en una televisió alemanya sobre la causa que estava instruint.

L’Audiència no va donar la raó a Junts en aquest aspecte, però sí que va ordenar donar per acabada la investigació. El togat, no obstant, va obrir una nova causa fa poc més d’una setmana, amb l’amnistia ja aprovada i pendent d’aplicació, per poder continuar indagant en l’assumpte.

Tot això després de conèixer-se que Aguirre, en una conversa privada revelada per Canal Red, el mitjà impulsat per l’exlíder de Podem Pablo Iglesias, s’hauria erigit com el responsable de la no-aprovació de la llei d’amnistia a finals del mes de gener, quan Junts va votar en contra de la norma per continuar negociant el text. "M’han dit que ahir es va tombar allò de la llei d’amnistia. Es va tombar per mi. Al Govern li queden dos telenotícies alemanys. I ja està. A prendre pel cul", arriba a afirmar el magistrat en l’àudio, revelat ahir.

Tant Puigdemont com el secretari general de Junts, Jordi Turull, van reaccionar a la publicació acusant el jutge de prevaricació. "Quan els jutges fan política des del seu càrrec i la utilitzen per subvertir l’Estat de dret, això té un nom i el trobareu en el Codi Penal", va denunciar Puigdemont.

Boicotejar la llei

Notícies relacionades

Turull, per la seva banda, va titllar l’actuació del magistrat d’"activisme polític" per "boicotejar" la llei d’amnistia. A més, vinculant aquest fet amb la decisió del Tribunal Suprem de no exonerar el delicte de malversació i no aixecar l’ordre de detenció contra l’expresident, el secretari general dels postconvergents va lamentar que l’alt tribunal en comptes d’"apartar" el jutge Aguirre l’"aplaudeixi i vagi més enllà".

Fonts de l’entorn del jutge barceloní, per la seva banda, parlen de converses "manipulades" i adverteixen en aquest sentit d’un possible delicte "contra el secret de les comunicacions" si les gravacions van ser fruit de punxades telefòniques.